Колкото по-рано в една епидемиологична ситуация се приложи социалното изолиране, толкова по-голяма е вероятността пикът на заразяване да бъде по-малък. Важно е да действаме като едно цяло и да осъзнаем, че социалната изолация наистина ще ограничи разпространението на вируса. Това каза пред БНР д-р Велислава Петрова, вирусолог в университета в Кеймбридж и консултант по здравни иновации към ООН в Швейцария.

По думите ѝ това ще предпази здравната система от сериозен натиск с много случаи в едно и също време, а в такава ситуация нито една здравна система в нито една страна в света не би издържала.

"Мащабът, с който епидемията от коронавируса се разви, беше най-изненадващият. Обикновено такъв тип епидемии, които сме виждали в миналото, са били изолирани в рамките на една държава или в рамките на близки географски държави", обясни тя.

Д-р Петрова подчерта, че не е доказано лекарства срещу други вирусни заболявания да имат ефект върху коронавируса, а най-оптимистичният вариант за пускане на ваксина на пазара е не по-рано от година.

"Основната мярка, която хората могат да предприемат в този момент, е да се поддържат в добро физическо и ментално здраве. Това е голям тест за психическото здраве на всеки един от нас, защото трябва да се адаптираме към начин на живот, на който не сме свикнали. Но и да не забравяме, че живеем в държави, които имат здравни системи и методи на финансиране, които да ни позволят да се справим с болестта", добави още д-р Петрова.

Коя е д-р Велислава Петрова

Родена е в Сандански. Завършила е Националната природоматематическа гимназия в София. Продължава образованието си в Германия и Великобритания. Тя е доктор на био-медицинските науки и специализира в областите на генетиката и инфекциозните заболявания. Прави докторантура по имунология в Университета в Кеймбридж, където изследва ефекта на морбили вирусите върху имунната система. В момента е асистент в "Кеймбридж" и работи над проект на ООН за доставяне на мобилни лаборатории в бежански лагери и в отдалечени региони на Африка. Продължава научната си дейност в най-големия институт за генетични изследвания в Европа, където изследва генетичните фактори, влияещи на имунната ни система при отговор на ваксини и инфекциозни заболявания.