Два отбора от България спечелиха двата различни финала на Европейското по дебати, което се проведе от 20 до 26 август в Бургас, съобщи Нова тв.

Отборите в състав Алек Селвелиев, Велина Андонова и Мария Мачева, Бисер Ангелов спечелиха съответно финалът в отворената категория и финалът в категория "английски като втори език", съобщава "Асоциация дебати България". Четиримата българи бяха в топ 10 най-добри говорители на състезанието като Алек Селвелиев взе приза за най-добър говорител в Европа, а Мария Мачева стана негов подгласник. Родните дебатьори отвоюваха победите си в съревнование с над 140 дебатьори от 25 страни, сред които отборите на всички престижни отбори от Стария континент като Кеймбридж, Оксфорд, Хайделберг, Кингс колидж и много други. Това е най-доброто международно представяне на българска делегация досега.

Юбилейното 20-то издание на Европейското по дебати за пръв път се провежда в България след като "Асоциация дебати България" заедно с община Бургас печелят надпреварата за домакинство в конкуренцият с Лондон, Дъблин, Амстердам, Мюнхен и Санкт Петербург. Главните огранизатори на състезанието бяха членовете на "Асоциация дебати България" - Николай Ангелов и Румен Маринов, които в началото на годината станаха втори на Световното по дебати. Неизменна част от екипа също бяха Александър Венчев, Йордан Стаменов и Максим Зангов - всички от които бивши дебатьори.

На откриващата церемония се включиха Димитър Николов, кмет на Община Бургас, Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката, Мария Салабашева, Директор на ММЦ Бургас, проф. Милен Балтов - ректор на Бургаски свободен университет. Основни партньори на събитието бяха БСУ, РУО-Бургас, Международен младежки център и ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията".