Втори национален протест срещу насилието ще се проведе тази вечер в различни градове в страната. Той се организира във Фейсбук под мотото "Няма да мълчим" .

На първия протест миналия понеделник хиляди излязоха на шествия в страната, за да заявят нулева толерантност към насилието. Протестите бяха провокирани след жестоката агресия и обезобразяване на 18-годишно момиче в Стара Загора. Хората поискаха справедливо наказание за насилника Георги Николаев.

Днес те отново ще заявят подкрепата си към пострадалото момиче и исканията си за справедливост. Утре съдът ще гледа мярката на Николаев, който в момента е в ареста.  Срещу обвиняемия са повдигнати две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Георги Георгиев от подобен характер.

Освен в столицата, протести днес ще има в Стара Загора и други градове. Недоволството ще бъде изразено от 18:00 часа. 

Случаят в Стара Загора доведе до извънредното заседание на депутатите вчера, които приеха промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие, с които се увеличават наказанията при лека и средна телесна повреда, и се дава възможност на закрила и на жертвите на насилие при "интимна връзка". В понятието "интимна връзка" в закона вече попадат и насилници, които не са женени или не живеят с жертвите си на семейни начала и в едно и също жилище.

Преди началото на извънредно заседание на парламента се проведе граждански протест под наслов "Нито една повече: промени в закона сега!".

След напрежението и по съдебната експертиза на Дебора от Стара Загора, експертите на Министерството на здравеопазването започнаха работа по стандарта за съдебна медицина.

На продължилото до късно снощи заседание на здравната комисия в парламента стана ясно, че страната ни не разполага с подобен стандарт, който да регулира дейността на специалистите по съдебна медицина. В новия документ трябва да залегнат правилата на работа при извършване на експертизи и аутопсии.