България е на второ място в Европейския съюз, след Румъния по смъртност на пътя. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той информира, че през изминалата година загиналите при катастрофи са 682-ма, през 2016 година са били с 20 по-малко.

В Областната администрация в морския град Радев участва в обсъждане на трите нови законопроекта, отнасящи се до движението по пътищата у нас - Закона за движение по пътищата, Закона за водачите на моторни превозни средства и Закона за пътните превозни средства.

По негови думи с разделянето на Закона за движение по пътищата в три закона се внасят важни промени, които целят по-добър контрол.

Предложените промени имат една единствена цел - да съхраним човешкия живот. Не може толкова хора да загиват по пътищата, непрекъснато търсим начини да променим това. Един от тях е да разпределим отговорностите между институциите, да съпоставим международния опит и традициите и да ангажираме целия капацитет, който е компетентен по темета.

Идеята е да стесним кръга от грешки и да търсим общи решения, добави Радев. Той уточни, че следващото обсъждане ще е във Варна.

Вътрешният министър благодари на участниците в срещата за активната им позиция по този изключително важен въпрос и изрази надежда, че с общи усилия може да се постигне траен резултат и да бъде променена коренно картината на пътнотранспортния травматизъм.