Февруарският брой на списание "ЛИК" е посветен на войната в Украйна, но акцентът са българите там, обяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев при официалното представяне на изданието.

Съвсем логично беше да посветим новият февруарски брой на войната, която започна преди една година в Европа, макар и двете страни да казват, че тази война всъщност не е започнала на 24 февруари миналата година, каза Вълчев. Акцентът обаче, който ние слагаме в БТА, са българите в Украйна, посочи той.

През тази година, за съжаление, като че ли информацията, която имахме за нашите сънародници в украинската част на Бесарабия не беше достатъчна, коментира Вълчев. Планираме буквално в следващия месец да намерим начин и да открием постоянен пресклуб на БТА в Одеса, обяви той.

Стратегическа цел на БТА е да работи за българите като общност, независимо къде са по света, а българите в украинската и молдовската част на Бесарабия са изключително ценен източник на знания за българското, посочи Кирил Вълчев. Той отбеляза, че БТА има новини от Бесарабия отдавна. Намерихме и в новия брой ще прочетете как през 1968г. БТА е отбелязала 110-ата годишнина от създаването на, както е наречено в информацията, Централното училище в Болград, посочи Вълчев. Но големият акцент в нашия брой са новините от февруари миналата година до февруари тази година, които са много, благодарение на това, че създадохме специална редакция със специална секция на нашата интернет страница "БГ свят" и благодарение на представители на българската общност имаме почти всекидневно информация какво се случва там, допълни генералният директор на БТА.

Вижте снимки от събитието >>

Това, което виждаме от новините, които получаваме от българите в украинска Бесарабия, е, че има едно място на света, в което България за хората там е мечта, посочи Кирил Вълчев. Той отбеляза, че през последната година има и още едно основание за тези хора в украинска Бесарабия България да бъде мечта - това е мирът. Някой дойдоха тук, за да търсят мир, така както са избягали преди повече от два века да търсят мир в днешните украински земи, посочи Вълчев.

Нещо друго, което също ще научим от този брой на списание "ЛИК", е, че това са хора, които пазят нашата памет, отбеляза той и добави, че друга голяма цел на БТА е именно съхраняването на паметта за страната ни и за българите. Ще прочетете за паметниците на Св.св. Кирил и Методий, на Левски, на Ботев, на Раковски, на Хаджи Димитър, на Петко Войвода, за Паметника на опълченците в Болград, изброи Вълчев и добави, че в броя на списанието има и информация за празниците, които празнуват там, и за баницата, която правят и всички наричат българската баница.

Представянето на този брой бих искал да се превърне и в един знак за това, че българите в украинска и молдовска Бесарабия имат нужда от много по-реална подкрепа, заяви Кирил Вълчев. По думите му тя е в няколко посоки - едната е за българските медии там.

Той отбеляза, че по време на Световната среща на българските медии в Йерусалим и Тел Авив БТА и НДФ "13 века България" са наградили три български медии в Украйна, но това трябва да е постоянна политика. Помощта може да се изразява и по друг начин - да бъдем системно там, заяви Вълчев. Затова той посочи, че БТА планира през март да открие постоянен пресклуб в Одеса. Няма да чакаме края на войната, каза Кирил Вълчев. Тази една година показа, че трябва да имаме повече знания едни за други, така че да се чувстваме общност, посочи той. По думите му така много по-добре ще разбираме всъщност какво се случва в света.

Кирил Вълчев отбеляза, че е имал колебания за мястото на пресклуба, защото Болград е историческото сърце с около 10-хилядното население, 95 процента от което българи, но според проучванията, които са направили, много повече българи живеят в Одеса и в региона - 50-60 хиляди души, т.е. много повече информация би имало там, а и това е регионалният център. Според него ползата от по-трайно присъствие на БТА в украинска Бесарабия ще бъде и за хората, които са там - да научават много повече какво се случва в България и да се мотивират младите хора от този регион да дойдат да учат в български университети.

В заключение генералният директор на БТА посочи, че с този брой на списание "ЛИК" представят едни хора, за които уж знаем много, а всъщност се оказва, че не знаем достатъчно. Голямата задача на БТА е да осигурява знание за другия и се надявам, че още следващите седмици ще можем да осигурим повече знание за българите в Украйна с национален пресклуб там, така както имаме в Тараклия, Молдова, заяви той.

Кирил Вълчев изрази надежда за националния празник на България - 3 март, да представят броя на "ЛИК" в Одеса. Даже ще обсъдим възможността на самия 3 март с нашите приятели в Одеса да представим броя там, така че да споделим общия ни празник - на българската свобода, добави той.