Голямото пътуване в края на работната седмица се превърна в кошмар още в предобедните часове на деня. 

Километрична опашка от автомобили се образува на излизане от столицата по магистрала "Тракия" в посока Бургас около 15-ия километър, сигнализираха в социалните мрежи участници в движението. 

По техни думи колоната почти не помръдва, а онези, които успеят да стигнат до стеснението, установявали, че причината е продължаващият ремонт на дилатационните фуги на мостовото съоръжение. Това е авариен ремонт, който се наложи да прави фирмата, ремонтирала миналото лято мостовото съоръжение, тъй като фугите скоро след това се изкривиха, припомня "24 часа". От Пътната агенция уточниха, че ремонтът ще продължи до 10 юли.

"Движението в платното за София в района на виадукта при 67-ия км на автомагистрала "Тракия" е ограничено до 10 юли заради подмяната на дилатационни фуги на мостовото съоръжение. Трафикът е пренасочен двупосочно в платното за Бургас. При необходимост в края на работната седмица - в петък и неделя, в отсечката се организира реверсивно движение", гласи съобщението на АПИ. 

Малко преди 13 часа данните в реално време за трафика от Google показват, че опашката от автомобили, които не се придвижат, е 3 км, а 3.65 км е дълга колоната от бавнодвижещи се.

Участъкът, в който към момента движението е най-силно затруднено

Преди втория уикенд след настъпването на астрономическото лято се очаква трафикът да е още по-натоварен в следобедните часове днес. Мнозина пътуват и в посока Камен бряг, където десетки хиляди се събират за отбелязването на "Джулай морнинг". 

От КАТ-Бургас предупредиха, че трафикът за влизане в града е засилен и се налага постоянно наблюдение и регулиране. 

Отделно от това "Тракия" в посока Бургас заради ремонт има струпване на автомобили, съобщиха за БТА от МВР. На място има полицейски екипи, които регулират трафика, като е пусната за движение и аварийната лента, за да се изтеглят по-бързо колите. 

На автомагистрала "Хемус" при Чурек, отново заради ремонт има леко затруднено движение. Екипите на "Пътна полиция" са на място.

Критичен участък за движение и в Ямболско

"Предприети са мерки за увеличаване на броя полицейски наряди, увеличаване броя на часовете за контрол на скоростните режими с мобилни технически средства", каза пред БНТ главен инспектор Пламен Николов, началник сектор "Пътна полиция" - Бургас.

По думите му това ще се прави през целия летен сезон. Полицейските патрули ще бъдат увеличени в дните петък и неделя. Предвид интензивността на пътното движение през лятото е по-голяма, повече са и нарушителите на пътя. Увеличава се и броят на пътно-транспортните произшествия през този сезон. 

Движението на камиони над 12 тона в участъка от 5-и до 23-ти км на автомагистрала "Тракия" е временно ограничено, за да се улесни интензивният трафик през почивните дни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Осигурен е обходен маршрут по път I-8 София - Пловдив. Тежкотоварните автомобили се отбиват при пети километър в посока Бургас на АМ "Тракия" по пътната връзка с първокласния път и ще се връщат на магистралата през пътен възел "Вакарел" - при 23-ти км на магистралата. 

Километрична опашка от автомобили и преди Кулата в посока Гърция. Отново стотици пътуващи за Гърция се озовават в тапа и се налага да чакат около час, за да преминат границата. Всички гишета на граничния пункт са отворени, но трафикът е интензивен и забавянето е неизбежно. 

Задръстване по "Тракия" има и край Пловдив. "По-добре не тръгвайте към Пловдив, защото има километрична тапа на магистрала "Тракия", предупреждават още във Facebook. "Магистрала "Тракия" посока Пловдив, задръстването е над 7 км, по-добре си намерете заобиколен маршрут. Задръстването се е образувало от 18 км преди Вакарел", добавя очевидец. Според други колоната е 10-11 км.

Задръстването около 6 км на "Тракия"

От АПИ и Пътна полиция съветват шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.