Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов подписа от името на Съвета на ЕС измененията на споразуменията за краткосрочни безвизови пътувания с Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Мавриций, Сейшелските острови и островите Сейнт Китс и Невис.

Официалната церемония се състоя на 25 април в Брюксел.

Споразуменията са в сила от 2010 г., като подписаните изменения ще ги приведат в съответствие с хоризонталните промени във визовото законодателство на Съюза от 2013 г. Промените в споразуменията ще позволят на европейските граждани да пътуват до шестте островни държави до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период. Досега краткосрочните визити бяха до 60 дни в рамките на 3 месеца след датата на първото влизане. За последващи пътувания се налагаше да се иска виза. С подписаните днес изменения ще се облекчи изчисляването на престоя на европейски граждани и ще се улеснят контактите между хората.

"Измененията, които подписваме, са не просто технически промени на съществуващите споразумения, за да бъдат приведени те в съответствие с развиващото законодателство на ЕС. Това, което правим днес, е да потвърдим целите, които си поставихме през 2009 г. - да поддържаме приятелството между нашите народи, като даваме възможност на гражданите ни да пътуват без визи на територията на съответната държава", заяви заместник-министър Ципов на официалната церемония.