Българин с две трансплантации - на сърце и бъбрек, покори най-високия връх в Африка - Ухуру (5895 метра) в планината Килиманджаро в Танзания. Хасковлията Георги Пеев съобщи за успеха си, който е постигнат тази сутрин в 6:36 часа българско време, на страницата си във Фейсбук.

Георги Пеев е първият човек с присадени органи изкачил най-високата точка на танзанийската планина.

"Тази сутрин в 6:36 ч. българско време Деси, Дидо, Иван и аз стъпихме на връх Ухуру (5895 м) в планината Килиманджаро. Благодаря на Деси и Дидо, че ни подкрепиха на върха в борбата за популяризиране на донорството, за да има повече трансплантации в България. Тази експедиция беше много специална, защото за първи път в света човек с трансплантирано сърце и трансплантиран бъбрек изкачи Ухуру. Заслугата за това е доверието на българската компания Exotic Tour и танзанийските им партньори Exuberant. Изкачването на Ухуру беше удивително приключение, за което специално благодаря на Иван Масларов от Велинград. Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост. Експедицията продължава със слизане. Ние с Иван сме добре. Деси и Дидо също", написа смелият българин.

"В момента сме на 4700 метра. Сега имаме час почивка и после слизаме на 3100 метра. Чакат ни два дни слизане. Прибираме се в България в неделя следобед", каза Пеев пред Haskovo.info.

Георги Пеев е шампион от Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия, където взе златото на 100 м бруст, съотборникът му Огнян Ганчев (с присадено сърце) се завърна с бронзов медал на 100 м бруст в друга възрастова категория.

Георги е трикратен европейски шампион по плуване за трансплантирани атлети и шесткратен вицешампион. Посветил е живота си на каузата за донорството.

Снимка: Фейсбук