Димитър Боянов беше задържан на границата и осъден за часове в края на август. С приятелката си били на пътешествие в Хърватия и преди да си тръгнат си взели от плажа красива черупка от мида. Никой не ги предупредил, нямало и табели, че става дума за защитен вид и нямат право да го изнасят от страната.

Българинът излежа присъдата си, но остава въпросът как всеки друг турист може да намери информация, заради която неволно може да се окаже нарушител или престъпник в друга страна.

Пред "Стандарт" потърпевшият българин уточни, че когато взел черупката от плажа, тя се счупила, затова я сложил в картонена щайга най-отгоре в багажа си - да не се повреди. На хърватско-босненската граница митничар вижда какво превозва и му обяснява, че това е защитен вид и е забранен за изнасяне.

Боянов е категоричен, че такива черупки се продават като сувенири в Хърватия.
"Видях я като артикул, който се продава", разказа той пред телевизията, като уточни, че ако си я купиш и се опиташ да я изнесеш, пак попадаш под ударите на закона. "После прочетох, че за тази мида, ако я изкараш жива от морето и да й изядеш месото - глобата е 70 евро. На границата обаче, глобата е 900 евро, ако нямаш - съд и затвор", допълни българинът.

Той каза още, че е бил осъден, без изобщо да бъде изслушан.
"Нито съм имал адвокати, имат само преводачка. Няма как да ги убедиш, аз им казах, че съм невинен как да ги убедя, те тях това не ги интересуваше, те бяха като коне с капаци, имат си някакъв закон, че мидата е защитена и казаха ми, че 100% съм виновен", допълва потърпевшият ни сънародник.

"Бях в една килия с наркодилъри и хора, които не си плащат данъците", спомня си Боянов. В затвора научил, че има и други защитени миди и че леко е минал. Ако мидата е била жива, щял да лежи 2 години зад решетките.

"Димитър Боянов е имал право на адвокат, а доколкото разбирам не са му предоставили служебен адвокат, а е бил осъден по бърза процедура. За съжаление ние бяхме информирани сравнително късно за тази процедура, когато вече присъдата беше влязла в сила.", заяви говорителят на МВнР Весела Чернева.

Туроператори, които организират екскурзии до Хърватия, признават, че не знаят за казуса с мидите и не предупреждават клиентите си.
Неотдавна имало и друг подобен случай - турист си купил чай от кока от летището в Лима, Перу.
"Там това не е забранено, нито пък е опиат. Съответно при пристигането на летище София се оказа, че това е забранено. Освен изземване на чая, след това имаше съответно и разследване. За мен тази информация трябва да я има задължително на сайта на Министерство на външните работи", коментира  Шаке Екмекчиян от туроператорска фирма.

По-късно на сайта на МВнР бе публикувано официално предупреждение за защитените видове в Хърватия. Освен мидата, там са отбелязани и два вида делфини, костенурки и морски краставици.