Проучването е направено в периода 31 май - 16 юни и е обхванало 1028 души.

Според данните при запазване на сегашните условия в България може да се очаква около 17 процента от хората на възраст между 15 и 55 години да проучват условията или да емигрират към друга държава от ЕС, съобщи БТА.

Спрямо 2008 г. броят на заявилите желание да останат да живеят на същото място в България спада от 65 на сто преди пет години до 43,7 на сто сега. Съответно процентът на тези, които искат да живеят на друго място извън България, се увеличава от 20,1 през 2008 г. на 37,1.

Като положителен факт, изследването извежда все по-големия стремеж на българите да работят легално в страната-домакин. 2/3 планират да започнат работа в чужбина с трудов договор, а още 15 на сто очакват част от времето да работят без регистриран договор. Готови да работят през цялото време нелегално са 9 процента.
Преди години само 29 на сто са имали регистрирани трудови договори.

Желаещите да се наемат на всякаква работа са 54 на сто, а тези, които търсят работа на съответната им квалификация, са 24 процента.

С цел образование желаят да емигрират 13 на сто, при 2 процента е мотивът за сключване на брак. Относително малък е делът на хората, които заявяват, че биха емигрирали с цел получаване на социални помощи - едва 0,5 процента.

Данните от изследването показват, че готовността за емиграция е по-голяма при тези, които нямат собствено жилище и деца.

Най-популярните дестинации за емиграция са Германия и Великобритания, което представлява съществена промяна в сравнението преди кризата, когато на първо място са били Испания, Гърция и Италия.

От 1 януари 2014 г. отпадат всички ограничения за работа на български граждани в държавите от Европейския съюз.