Това става явно от мащабно генетично проучване в БАН "Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ".
То е извършено в продължение на две години в 57 европейски, азиатски и африкански страни с обединените усилия на родни учени и италиански учени.

Изследвани са кръвни проби на 855 българи и българо-мохамедани и са сравнени с тези на други европейски популации, каза проф. Драга Тончева, ръководител на Катедрата по медицинска генетика към Медицинския университет - София.
Български граждани от ромски, турски или друг произход не са изследвани, съобщи БНТ.

През първия етап на изследването са получени огромен брой генетични маркери на съвременни българи и са съпоставени с тези на други народи. Оказва се, че си приличаме най-много с италианците и гърците от северните части на Италия и Гърция и с русите, словаците, чехите.
Според учените доказателствата са категорични като тест за бащинство - българите са особен вид славяни.

"Особен" тип означава, че сме между славяни и средиземноморци, обясни акад. Гълъбов.
Българската популация е с индоевропейски произход, а не с тюркски, както се приемаше досега и това е удар върху подобни твърдения, каза още той.

"Имаме както средиземноморско влияние, което се дължи както на живеещите в миналото траки по нашите земи, така и източно влияние, което ние свързваме със славянските и прабългарските влияния", обясни проф. Драга Тончева.
Според изледването турското робство не са е отразило на генетичните характеристики на българите.
Тези изследвания показват, че ние сме много далеч от турците, каза и акад.  Гълъбов.

През втория етап от изследването ще се включат и археолози, за да се проучи древен генетичен материал от находки със зъби на древни хора.

Проучването е публикувано в американски научни списания и вече се очакват коментарите на историците, допълни акад. Гълъбов.

Индоевропейският произход на българите може да се докаже по сходствата в българската и персийската традиционни медицини, заяви миналата година д-р Славян Стоилов, който взе участие в българската експедиция в Иран „Българи – прародина”.
Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран, смята пък антропологът  Александър Илиев, който бе ръководител на експедицията.