Всеки 7-и или 8-и човек у нас е с бъбречно-каменна болест (БКБ). България попада в ендемичния за това заболяване район, който обхваща и средиземноморските страни. За причина се посочват климатичните условия, които определят страните от Близкия изток като първенци в негативната класация, заради сухия и топъл въздух.

Като заболяване на отделителната система, уролитиазата (образуването на камъни в бъбреците) е тясно свързана с количеството течност, което преминава през организма, със свойството на бъбрека да метаболизира вещества - най-често калций, пикочна киселина, оксалат и цистин, и с количеството прием на определени храни. Всички тези рискови фактори, основен от които е генетичната предиспозиция, могат да бъдат овладяни, а процесите предотвратени, забавени или профилактирани за повторна проява на конкременти (камъни) Как може да стане това и какво е важно да съблюдаваме в грижата за уринарния си тракт? За отговор на тези и още въпроси потърсих мнението на уролога д-р Димитър Златанов от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Д-р Златанов, които са основните рискови фактори за бъбречно-каменната болест? Всеки човек ли може да развие заболяването или трябва да е генетично предразположен или наследствено обременен?

Разбира се, че хората с генетичен фон и с определени вродени урологични заболявания са изложени на по-висок риск, но те са по-малкия процент. Обикновено, за възникването на камък в бъбрека говорим за комплекс от фактори. Тези от тях, които можем да отличим като свързани с начина на живот са: питейния режим, бита, здравната култура, честата консумация на храни, богати на сол, оксалати и пурини, и употребата на газирани напитки, кафе и черен чай. От заболяванията, които имат отношение към БКБ можем да отличим затлъстяването, диабет тип 2 и мъже с метаболитен синдром.

Можете ли по-подробно да обясните как изброените фактори спомагат за образуването на камъни в бъбреците?

Урината транспортира във водна среда различни вещества, част от които са пряко свързани с образуването на кристали и конкременти. Когато питейният режим е намален, урината има по-високо съдържание на йоните, които образуват камъни. С увеличения прием на вода тези частици се разреждат. По-топлото време в последните години у нас и малкия прием на течности водят до занижено средно количество на отделяната урина. Тя разбира се, може да се повиши и с приема на други течности. Това, което трябва да се знае, е че газираните напитки съдържат фосфорна киселина, която води до повече отделяне на фосфор и калций, от които се образуват определен вид камъни. Кафето и черният чай имат диуретичен ефект и трябва да се приемат с голямо количество вода. За някои видове камъни се препоръчват напитки, които съдържат цитрати, като портокалов сок и натурална лимонада. Съотношението на количеството цитрати в двете напитки е 1:2.

Като говорим за цитрати трябва да отбележа, че на пазара има много добър препарат, който е с натурален състав и използваме като първична и вторична профилактика, както и терапия на БКБ. Става дума за разтворимите сашета Литопро саше и Литопро ОХ саше, които са с богато съдържание на калиеви и магнезиеви цитрати. Това, което правят цитратите е да алкализират урината и да подпомогнат разтварянето на камъните.

На всички камъни в бъбреците ли може да повлияят двата продукта Литопро?

За да отговоря на този въпрос, може би преди това трябва да уточня кои са четирите основни групи конкременти. Те се различават по състав и начин на образуване. На три от тези групи продуктите Литопро и Литопро ОХ саше оказват сериозно влияние. При една от тях обаче - магнезиево-амониево-фосфатни, наречени още стуватни камъни, препаратите не са подходящи, защото за разлика от останалите камъни, тези се образуват в алкална среда. Тяхната патогенеза е свързана с протрахирани уроинфекции, причинени от разграждащи уреята бактерии.

Останалите три групи литиаза, за които препаратите Литопро саше и Литопро ОХ саше са показани, са:

- уратни камъни. Това са пикочокиселинни конкременти, които се образуват от кристали на пикочната киселина. За това, че те са рентгеновонегативни, т.е. пропускат рентгеновите лъчи, мъжете с високи нива на пикочна киселина и подагриците трябва периодично да се подлагат на изследвания и на ехографски преглед, тъй като са със завишен риск от образуването на този вид камъни.

- Калциево оксалатните съставляват 80% от всички уролитиази. Образуването им се дължи на свързването на калциевите йони с оксалатните, в следствие на което се образува твърдо, неразстворимо съединение. Тук на помощ влиза магнезия като йон, който конкурира това свързване, като се свързва с оксалата и прави разтворимо съедининение, което вече попадайки в урината, не образува камък. Това, което много ми харесва в продуктите Литопро е, че те съдържат този магнезиев цитрат.

Източнки: Phoenix Pharma

Тъй като основно значение за образуване на БКБ са оксалатите, не е нужно да ограничаваме приема на калций, а на храните, богати на оксалати - всички туршии, зарзават, патладжан, спанак, вит. С във високи количества. Ограничавайки диетата на пациента можем да говорим и за още нещо: Камъните много често са със смесен състав и освен кристалите, съдържат и органичен матрикс - протеини, които образуват ядрото на камъка, върху което започват да се натрупват съответните йони. В този случай пациенти, които злоупотребяват с протеинова диета или прекаляват с консумацията на месо, са изложени на по-голям риск от БКБ. А и протеините намаляват рН-то на урината, докато зеленчуците я алкализират. Това е и което търсим с продуктите за метафилактика, което го получаваме от Литопро.

Ще ви прекъсна, защото споменахте туршиите, а те са известни със своите пробиотични ползи за организма...

Това е така, но фокусът в случая пада върху солта. Прекаленият внос на натрий намалява количеството на отделената урина и води до по-голяма абсорбция на калций, а тя - до образуване на камъни. Затова за децата е много важно да ограничат приема на солени храни, въпреки че за тях това е въпрос на мода - различни чипсове, солети, бургери...

Кога децата развиват БКБ?

Въпросът Ви е повод да продължим темата с видовете камъни в бъбреците. Децата също развиват тази патология, и типичен пример за камък, който се дължи на генетичен дефект е цистиновият. В детската група могат да стигнат до 20%, а от целия общ брой на възрастните - не повече от 5%.

При цистиновите камъни става дума за генетична грешка, при която има отделяне на специфични аминокиселини в урината. В здравия организъм 99% от тях се реабсорбира. При пациентите с цистинурия има генетичен дефект, който води до транспорт на цистина, в следствие на което той се отделя в много голямо количество в урината и води до образуване на цистинови камъни, които се поддават трудно на извънтелесно разбиване (екстракорпорална литотрипсия) и много често пациентите стигат до оперативно лечение. Това, което е изключително важно при тези пациенти, е количеството диуреза да е изключително голямо - 3 литра урина на 24 часа, което означава прием на много вода.

Ако трябва да дадем общи съвети, какви мерки трябва да се вземат, за да се предотврати появата на бъбречно-каменна болест?

  • Не прекалявайте с нито една група продукти - месо, субпродукти, туршии, солени храни;
  • Пийте достатъчно течности;
  • Повишете двигателната си активност;
  • Прегледайте се при лекар - веднъж годишно за пациенти без установена БКБ, а по-кратък период на проследяване трябва да прилагат пациенти с доказан конкремент, защото статистиката показва, че ако веднъж е образуван камък, в следващите 5 години 50% от пациентите с БКБ отново ще образуват. Тази цифра става още по-висока,- ако говорим за 10-годишно проследяване, 70-80% ще образуват нов камък.

Ако човек никога не е правил камъни?

Пак не е защитен. Ние имаме 80-годишни пациенти, които за първи път идват с БКБ, без да са имали симптоматика досега.

Източнки: Phoenix Pharma

На тези пациенти може ли да се помогне консервативно?

Може, чрез алкализиране на урината и отново стигаме до медикамента, който може да помогне - Литопро. Той може да се приема и профилактично, особено когато имаме предвид фамилна обремененост, но усилията ни са най-вече спрямо пациентите със симптоматична БКБ, които идват при нас с бъбречна колика, с болки, с инфекции. Препаратът може да помогне за елиминирането на камъка или да предотврати образуването на нов. И двата продукта Литопро саше и Литопро ОХ саше са подходящи при камъни с малък размер до 5мм, които не са обструктивни (не запушват) на бъбрека. По принцип те са показани за наблюдение и при тях може спокойно да се приложи лечение с тези препарати.

С какво се различават двата продукта?

Литопро ОХ саше е "ъпргрейднат" вариант на Литопро саше и е почти изцяло с билков състав - билката чанка пиедра, която буквално означава "разбий камъка" и нашумялата напоследък супер храна - бромелаин. Към формулата остават и цитратите, които споменахме и витамин В6.

Литопро ОХ саше е насочен малко повече към калциево-оксалатните камъни. В общия случай, когато не е известен състава на конкремента, използваме Литопро саше.

А може ли да се ползва при хора, които нямат клинични данни и фамилна анамнеза, но за определен период са били изложени на завишен риск или на ексесивен прием на храни, вредни за уринарната система?

Разбира се. Като профилактично мероприятие не виждам защо да не може. Три месеца годишно е един разумен период за курс от пълна профилактика.

 

С подкрепата на: Phoenix Pharma