Протестно автомобилно шествие се проведе днес във Видин. Инициаторите от "Единни за промяна" настояват строителството на пътя Видин - Ботевград да бъде ускорено. Техните конкретни искания са довършване на отсечката Видин - Монтана до края на 2025 г.; пускане в експлоатация на Мездра-Ботевград до края на 2024 г.; приключване на всички процедури за тунел под прохода "Петрохан" до края на 2024 г. и започване на строителството на тунела.

Шествието започна в 10:30 часа пред "Технополис" и продължи през целия град, предаде БТА. Протестиращите спряха пред главния пощенски клон в града и продължиха до Топлоелектрическата централа във Видин, където слязоха от автомобилите си и за около час спряха движението по Е-79 и в двете посоки. Мирното шествие продължи до изхода на Видин в посока Дунавци.

Илиян Петров от протестиращите заяви, че "сроковете не са спазват от две години, сменят се правителства, нямаме никакво развитие. Излизаме на протест, за да се борим като единни граждани", каза той.

Бистър Методиев от Монтана уточни, че протестира заради лошите пътища в Северозапада.

"Тук съм, защото вчера щеше да ме сгази ТИР на гара Срацимир. Те карат в колона по 10-15 и повече. Няма ли полиция, карат с бясна скорост. Искам да ускорят строителството и да се придвижваме безопасно", обясни Матьо Матов, жител на селото.

"Искаме да се отвори трафикът Видин-Ботевград и да можем да пътуваме нормално. Състоянието на пътищата в региона е незадоволително, като се има предвид трафикът на тежкотоварни автомобили. Сами виждате колко катастрофи стават по пътищата", каза Станимир Стоев, друг участник в протеста.

В шествието се включиха и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, областният управител на община Видин Иво Атанасов и зам.-областният управител Ани Арутюнян.

"Искаме до края на 2025 г. да приключи строежът на магистралата между Видин и Монтана. Искаме за това да се работи и да не се спира, както се беше спряло през последните две години и половина", обясни Кирова.

"Заставам зад тези искания, зад тези искания застава и държавата. Със забавянето на пътя не трябва да се злоупотребява - то е в резултат на лошо проектиране, както беше от 2019-а до 2021 година", каза Атанасов и допълни, че на сайта на областната управа ще бъде качено подробно прессъобщение, с което гражданите ще могат да се запознаят и да разберат повече за състоянието на ремонтните дейности към днешна дата.

Последните протести във Видин за магистрала до София и тунел под "Петрохан" бяха през 2018 г. Тогава протестиращите излизаха четири поредни съботи на протест с искане за решения на Министерския съвет, които да гарантират строителството.