Близо 50 пътници са били застрашени, след като шофьор на автобус на няколко пъти заспивал зад волана, пътувайки от Слънчев бряг до София, сигнализират потребители в социалната мрежа. Някои от пътниците даже предпочели да слязат по пътя от страх да не катастрофират. Втори шофьор според очевидците не е имало.

"Оказахме се с шофьор, който буквално щеше да ни убие! 50 човека в автобуса. По магистралата - първият инцидент - една жена изпищя - "Шофьора, какво правиш?!" Той заспиваше на волана и се отклони към мантинелата. Изпитах ужас да не паднем в канавката и да стане като онзи смъртоносен случай с падналия рейс на магистрала "Тракия" с 6 жертви и 20 ранени, пак на "Ивкони", пише една от пътуващите в автобуса към София и продължава:

"Това, за съжаление, с отклонението към мантинелата и заспиващият шофьор се повтори малко преди Пловдив. Отново отклонение вдясно, мантинела на ръба. Този път всички хора се разкрещяха, настана паника и всички пищяха да спре на първата бензиностанция. Макар и неохотно спря. Една пътничка отиде да му купи кафе, аз го помолих да слезе да се разведри, но той предпочете да дреме на волана. Като го видях как изглежда, ми призля - той едва гледаше...".

По думите на жената някои от пътниците дори предложили на шофьора да поспи за час, за да си почине.

"Една млада двойка дори останаха на бензиностанцията и решиха да не продължават, момичето плачеше", обяснява тя.

Един от пътниците седнал до шофьора, за да му говори и той да не заспи, а други мъже били готови да седнат зад волана, за да пристигнат живи и здрави всички, пътуващи в автобуса.

"Всички бяхме ужасени, защото от Пловдив до София вече валеше и пътят беше още по-тежък. Мъжът, който го държеше буден, му бършеше през 15 минути и предното стъкло, за да вижда дясното огледало и да не отидем в канавката. Той беше шокиран, как когато всички крещяха на шофьора да спре веднага да си почине и разсъни, той му казал, че не му пука за хората, защото напускал фирмата", разказва още жената в поста си във Facebook.

"Като пътник искам да попитам ръководството на "Юнион Ивкони", трябва ли да стане нова тежка злополука с жертви, за да си проверят шофьорите, колко са адекватни, как карат и дали това се знае по веригата, и по какви критерии ги наемат? Нормално ли е пътниците да държат шофьора буден и да са готови да го сменят на волана, за да се приберем живи?!? Нормално ли е този шофьор да се качи на обратния курс в 5.30, след като нас ни прибра в 00:30 след полунощ, на 4 часа сън. Този шофьор е потенциален УБИЕЦ на пътя! И по-лошото - на него не му пукаше от това!", пише разгневена пътничката.

И добавя, че това, за което съжалява, е, че в паниката не са се сетили да повикат полиция.

"Името на шофьора на "Юнион Ивкони" - Васко Стоянов, направил курса Слънчев бряг-София на 25.08 в 17:00 и обратния на 26.08 в 5:30. Номерът на автобуса - СВ 9460 МВ. Всички тези факти по документи се виждат, защото името на шофьора ми го подадоха по телефона от фирмата", уточнява жената.

От фирмата заявиха, че са започнали проверка по случая и дори са готови да върнат парите за билети на всички пътници.

"Същият автобус е бил проверен на следващата сутрин, като след Стара Загора, по време на проверката, автобусът е управляван от друг водач, различен от този, който е пътувал от София, тоест той не е изкарал целия курс до морето", коментира Георги Атанасов, управител на "Юнион Ивкони" ООД, пред БНТ.

Шофьорът на автобуса е уволнен, но, според управителя на "Юнион Ивкони", още утре той ще започне работа в друга фирма.

"Не мога да кажа, че сигналът на дамата е неоснователен, тъй като се стараем да бъдем в полза на нашите пътници, затова всички пътуващи в съответния автобус ще бъдат обезщетени", каза още Георги Атанасов.