Уникален портрет на княз Александър I Батенберг заедно с княжески регалии и дарове за встъпването му на българския престол се обявени на търг от виенската аукционна къща "Доротеум", която е една от големите в Европа. Търгът ще се състои на 28 януари тази година.

Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои. Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Началната му цена е между 12 000 и 15 000 евро, съобщава австрийският аукцион.

Снимка: Dorotheum

В наддаването ще участват и княжески регалии и дарове за възкачването на Александър I Батенберг на българския престол.

Сред тях е сребърен поднос с дървена основа, две дръжки, а за изработването му е използвана техниката филигран. В центъра на таблата има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение - "На Негово Височество Александър Първи Княз на българите от жителите на г.Русе". На подноса са изписани също месец и година - юни 1879 година. Това е времето, когато княз Александър пристига в Русе.  От Регионалния исторически музей в Русе обясниха, че изработката на таблата - сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през 19 век. Подносът е с размери 76.5 x 48 см. Началната му цена е между 3000 и 4000 евро.

Сребърна табла на първия български княз Александър Първи, която е подарена от русенци, предлага на своите клиенти австрийски аукцион, който е един от най-големите в Европа

Снимка: Dorotheum

В колекцията на аукциона е включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г. В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена е между 600 и 1000 евро.

В колекцията е включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица

Снимка: Dorotheum

На търг е обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано "В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г." Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена е между 200 и 400 евро.

Аукционът предлага и други вещи, принадлежали на българския княз.

 

Снимка: Dorotheum

Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението от турско робство. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на столицата.

Царски регалии, ордени и медали не се обявяват за първи път на аукцион, отбелязва "Фокус".

През 2017 г. унгарското правителство начело с Виктор Орбан купи на търг сребърно съкровище от римската ера, за което се смята, че е било изнесено контрабандно от страната през 80-те години на миналия век. Унгария плати общо 43 млн. евро за 14-те сребърни тави, купички и кани, както и медният котел, в който са били държани, известни като "съкровищата на Севсо". Предметите датират от 4-ти век, когато западната Унгария е била част от Римската империя.