Критикът на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса доц. Атанас Мангъров коментира как трябва да протече новата учебна година в рамките на пандемия.

"Децата трябва да тръгнат присъствено на училище, но трябва да се затегнат мерките по отношение на хигиената в училищата. Да работят всички умивалници, да има сапун и кърпи за бърсане. Нищо повече".

Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Според него мерките, обявени от Министерството на образованието, са правени от хора, които сякаш никога не са влизали в училище и не са се занимавали с деца.

"Всеки, които казва, че децата трябва да носят маски, е човек, който не се е занимавал с деца", коментира той.

По думите на инфекциониста увеличеният брой на настанени пациенти с коронавируса в интензивните отделения на болниците не означава, че кризата с Covid-19 се задълбочава.

"В интензивните сектори има много повече хора, от тези, които са с коронавирусна инфекция. Съответно, когато повече от хората, които са в интензивните отделения, се изследват, ще се откриват повече заразени. Но тези, които загиват, в голямата си част загиват не от коронавируса, а от тези заболявания, заради които са били настанени в болница", добави Мангъров.

Той коментира и създадената в Русия ваксина срещу Covid-19.

"Може да се каже, че е постигнат един много сериозен успех. В технологично отношение, правенето на една такава ваксина не е проблем, въпросът е, че всяка такава ваксина трябва да бъде изпитана по отношение на нейната ефективност и безопасност. Тези изпитания са най-трудното при производството на една ваксина, защото отнемат време", смята доцентът.

По думите му в днешно време са говори за медицина на доказателствата и едно такова поставяне на ваксината на една от дъщерите на руския президент Владимир Путин не е доказателство за нейната безопасност и ефективност.

Ваксината, представена от Владимир Путин, коментира и  доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН пред bTV.

"Трудно е да се каже дали изходът от COVID кризата е близо, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу заразата", смята той. По думите му, подробности за разработването на препарата се държат в тайна.

"Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни експертът.

Той обясни, че към момента се знае, че руската ваксина е от съвременен тип - на базата на модерна платформа, при която се използват вируси, с които хората се срещат всяка зима. "Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експирементални", допълни доц. Чорбанов.

Относно твърдението на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху дъщеря му, доц. Чорбанов посочи, че на това научната общност гледа с усмивка, защото изказването не звучи сериозно.

"Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ", допълни той. Експертът добави, че за да убеди научната общност в пробива си - изследвания за препарата трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания, а едва след това да се премине към реално тестване.