Пред журналисти "Атака", ВМРО, БНС, БНРП и други патриотични организации обявиха, че са против организирането на гейпарад утре в София, предаде БТА.

Формациите предвиждат в 10 ч. да направят "контрапарад" - протестно шествие, което ще започне от пилоните на НДК. Чуколов настоя и всички лидери на партии да изразят мнението си за исканията за узаконяване на хомосексуалните бракове, както и еднополови двойки да могат да осиновяват деца.

Според депутата от "Атака" подобни идеи застрашават устоите на нацията. Ангел Джамбазки от ВМРО допълни, че протестът на патриотичните организации е срещу това да ни се налага поведение и да се приема едно различие за норма.

Протестираме срещу това чужди посланици да минават по улиците на София и да ни налагат някакъв модел - ние имаме свой модел и си го харесваме, заяви той.
Не приемаме нито еднополови бракове, нито осиновяване на деца от такива двойки - това е заплаха за държавността, и то в момента на най-големия демографски срив, който е претърпявала българската нация, посочи Джамбазки.

Миналата седмица сливенският отец Евгений от храм "Свети Димитър" призова обществото да се противопостави по всякакъв начин на гей парада: "Затова призовавам всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант".
Свещеникът отсече, че не може да е безразличен, ако някой развращава децата. По думите му на кметовете и министрите, които допускат подобни прояви, трябва да им се надене воденичен камък и да се хвърлят на най-дълбокото място в морето.
Полицията вече го предупреди, че нарушава закона.

Българското правителство има отговорността да защитава хората с хомосексуална и бисексуална ориентация, както и трансексуалните от насилие и от изявления, изпълнени с ненавист и подтикващи към насилие, писа в писмо правозащитна организация "Хюман райтс уоч" в Ню Йорк до министъра на правосъдието Диана Ковачева именно по повод изявлението на Евгений.