Eлектрическите тротинетки да не се карат в насрещното движение, апелират от Българската асоциация за електромобилност в рамките на кампанията "Бъдете толерантни на пътя". Нейната цел е да се повиши информираността на водачите на тротинетки за рисковете и, най-вече, за добрите практики при използването на такива персонални средства за транспорт.

Тротинетките са много бързи и маневрени, с което лесно се създава усещането, че водачът им може да реагира във всяка ситуация. Това усещане често може да бъде подвеждащо и да причини сериозен проблем за водача и околните, отбелязаха от асоциацията.

Да се носи предпазна каска, да се спазва посоката на движение, да се кара само на разрешените за това места - по велосипедната инфраструктура и по пътища с максимално разрешена скорост до 50 км/ч., най-вдясно на пътя, съветват от организацията.

Огромен проблем по пътищата са дупките и неравностите, а поради своите характеристики, тротинетките са много по-уязвими в това отношение от колите и дори от велосипедите. Често дори най-малката неравност може да доведе до загуба на контрол, особено при движение с несъобразена скорост.

Водачите на тротинетки трябва да спрат на червен светофар и знак "СТОП". Съобразяването с Правилника към Закона за движение по пътищата е важно не само за шофьорите на автомобили, а и за всички участници в движението, допълниха от асоциацията.

На пешеходните пътеки водачите на тротинетки трябва да пресичат както останалите пешеходци.

Карането на електрическа тротинетка по тротоара с несъобразена скорост може да превърне прозрачните отворени врати на магазините в сериозна заплаха. Същото се отнася и за непрозрачни врати, висящи ниско табели и други.