Асеновградските магистрати не уважиха искането на адвокатите на т.нар. Цар Киро - Хари Харалампиев и Даниел Ангелов за налагане на по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" заради тежкото му здравословно състояние.
Още в края на септември адвокат Ангелов заяви, че Кирил Рашков има куп заболявания – няколко инфаркта, диабет и е с 95% степен на инвалидност.

Пред съда бе представена тройна медицинска експертиза, подписана от кардиолог, ендокринолог и съдебен лекар от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Тримата лекари се явиха като вещи лица, като заявиха, че здравословното състояние на Кирил Рашков към момента не е толкова тежко.

Експертите допълниха, че ако се влоши, той може да бъде преместен в стационара на затвора или в специализирано за лишени от свобода лечебно заведение в София.

Съдът прие също, че е налице реалната опасност Рашков да се укрие или извърши престъпление, а искането за "домашен арест" не беше уважено и по причина, че ромският лидер и неговите близки в момента нямат установен адрес и е невъзможно да се изпълни тази мярка.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд.

Същинският процес срещу Кирил Рашков ще започне на 23 януари 2012 г. Повдигнати са му обвинения за заплахи за убийство срещу Веселин Христев - вуйчо, и срещу Иванка Петрова, настойник на убития на 23 септември в село Катуница Ангел Петров. По делото се очаква да се явят над десет свидетели. Ще бъде представена и експертизата от видеозапис, на който се вижда как Кирил Рашков отправя заплахите към Христев и Петрова.

След последното си явяване пред съда в Асеновград в началото на декември ромският лидер си позволи да покаже среден пръст на събралите се 100-ина жители от Асеновград и Катуница. Тогава прокуратурата се самосезира и срещу Рашков може да бъдат повдигнати и обвинения за хулигански прояви.