Прокурори от Специализираната прокуратура още днес ще бъдат в кабинета на министъра на културата Боил Банов. Екип от трима прокурори ще стартира днес проверката. Министърът ще бъде разпитан и ще бъде иззета цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект "Ларгото", културно комуникационен комплекс "Сердика" 2- 3 етап. Това съобщи говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По-рано от Прокуратурата бе съобщено, че главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по случая за опростена неустойка от 700 000 лева на изпълнител на ремонт на Ларгото и разпореди проверка.

Тя добави, че все още сигнал в прокуратурата не е постъпил от Елена Йончева и се очаква това да стане по-късно днес. "Данните, които бяха представени от г-жа Йончева, сочат за евентуално извършено престъпление по служба или безстопанственост, окачествени от народния представител като корупционни прояви от тогавашния зам.-министър, сегашен министър на културата Боил Банов", заяви Румяна Арнаудова.

Ще бъдат снети обяснения от всички лица, които имат информация по случая, за да бъде изяснено това, което ни е необходимо да решим дали да започем наказателно производство, заяви Арнаудова. Когато прослушахме тези записи, рапознахме гласове на хора, които считаме за автори на престъпленията. Ще поканим тези хора на разговор, уточни говорителят на главния прокурор.

Фактът, че главният прокурор се самосезира, е законен довод за започване на проверка. Полалагаме максимални усилия максимално бързо да стигнем до извод има ли престъпление или не. По този начин действахме и когато имаше сигнал от тримата представители на ГЕРБ за г-жа Елена Йончева, каза още Румяна Арнаудова.

Арнаудова увери, че записа, който бе пуснат от Йончева, ще бъде иззет като доказателство, ще бъде назначена експертиза за автентичността му, за да се установи дали може да бъде използван като годно доказателство. Ще трябва да се установи и кои са тези които са говорили на този запис.

"Това, което на нас ни е известно и от публични източници е, че дружеството, което е окачествявало строителството е дружество по Закона за задълженията и договорите, така че всички онези дружества, които са били част от този консорциум ще бъдат поканени за да дадат сведения за това кой в каква част и по какъв начин е участвал в строителството", посочи още говорителят на главния прокурор и подчерта, че в момента няма никаква информация в прокуратурата по казуса, защото главният прокурор се сезира преди около 1 час.