То е изградено в югоизточния ъгъл на цитаделата на крепостта, съобщиха от Регионален исторически музей – Бургас.

Изградено е в неправилна форма с дължина 15 метра от запад и 12 метра от изток, с ширина 8 м, а северозападният му ъгъл е оформен дъговидно. В средата на водохранилището, в линия север-юг, са иззидани два масивни каменни стълба.

Съоръжението е било покрито със сводова конструкция, огромни късове от която са пропаднали вътре. През 2018 година се предвижда, тежките отломки да бъдат извадени с кран.

Вместимостта на водохранилището е най-малко 300 кубични метра. То е защитавано от мощните южна и източна стена на замъка с ширина 2.5 метра, както и от голяма бойна кръгла кула с диаметър 7 метра.

Водохранилището е имало втори етаж, към който води четиристъпално стълбище.

Стените на това монументално съоръжение са внимателно измазани с дебела хидрофобна (водонепроницаема), хоросанова замазка. Тя е с плътен розов цвят, защото в нея има прибавено голямо количество смляна изпечена керамика, която всъщност осигурява непромокаемост.

Разкопките на крепостта Русокастро са ръководени от Милен Николов и Доротея Гюрджийска от Регионален исторически музей – Бургас, а финансирането е осигурено от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Национален исторически музей.

Предстои обработка на керамичния материал, анализ на монетните находки и изследване на откритите животински кости от археозоолог. Тези тестове ще са особено любопитни, понеже от тях ще стане ясно, месо от какви животни са консумирали средновековните българи и византийци през 13-14 в.

Това е поредната находка при Русокастро при разкопките от тази година. В края на лятото археолозите на крепостта откриха до стълбището водещо към замъка златна монета – перпера, отсечена в периода 1325-1328 г. На лицето е изобразена Света Богородица, а на обратната страна – Исус Христос,  който е застанал между двамата византийски императори Андроник II и Андроник III Палеолог и ги благославя.

Това е втората златна монета от първата половина на XIV в., открита при разкопки на крепостта Русокастро.

През 2016 г., пред западната крепостна стена, е открита друга подобна перпера, отсечена в периода 1341-1348 г.

Освен златните, тази година са открити многобройни медни монети, сред които такива на българските царе Константин Тих и Иван Александър. От сребърните монети са открити такива на цар Иван Александър, на Венеция и на Атинското херцогство.

Божидар Димитров за открития замък на Русокастро >>>