Това каза ръководителят на разкопките асистент Румен Спасов пред "Фокус". Към момента находката е най-ранната, открита на обекта.
Досега са намерени и проучени монети, делви и остатъци от стари къщи.

По време на проучването археолозите се натъкнали и на монети, сечени през първата половина на V в. „Това ни дава право да смятаме, че обекти като настоящия са пострадали сериозно по време на хунските нашествия”, коментира Спасов.
За малкото време, в което археолозите работят, вече са фиксирани и две сгради. Тепърва обаче те ще се проучват детайлно, за да се определи за какво са били използвани.

Археологът не се нае да прогнозира какво крие земята, но има данни за по-ранен етап на обитаване, датиращ от последните векове преди Христа. Очакванията са да бъде разширен хронологичният диапазон.

На 30 ноември археолози от Регионалния исторически музей в Шумен и Института по археология към БАН спряха строителството на 5 места от отсечката по магистрала "Хемус" от кв. "Макак" до село Белокопитово.
През януари премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на археолозите, които правят проучванията край Лот 1 на магистрала "Струма", че ако трябва ще работят с ватенки и на калорифери, но трябва да приключат до юни, за да не бавят строежа. Тогава премиерът бе категоричен, че те трябва да работят както всички работници в България, макар археолозите да заявиха, че няма как да ровят в замръзналата зема. От тях първа се оплака министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която заяви, че изнудват ведомството и спират строежа на магистрали.

После обаче Борисов им благодари за професионализма и бързината, с която изпълняват поетите ангажименти.