На 8 ноември честваме един от най-големите есенни църковни празници - Събор на свети архангел Михаил или Архангеловден.

Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово.

Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От недъзи лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благословии.

Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел пазител. Хората вярват, че душата не може да напусне тялото ако Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не дойде да я прибере. Легендата разказва, че при подялбата на света на него се е паднало да придружава мъртвите. В осмия ден на ноември нашият народ празнува денят на смъртта. Звучи страшничко, но българите са силен народ и в неговите празници се срещат болка и радост! Народът ни празнува този ден, за да му е по-леко на човек, когато душата му отива при Господ!

На много места в България се прави курбан за светеца. Пекат се и обредни хлябове, които много приличат на тези, които се приготвят при помени и погребения. Най-често се приготвят по два хляба, наричат ги Рангелово блюдо и боговица. Най-възрастният човек в дома го разчупва на кръст и изрича думите "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!" Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!" На някои места в България домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Арангел, Райчо, Райна и Рангел.

Днес е храмовият празник на Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил". Стотици вярващи се стичат на този ден, за да се помолят и да запалят свещ в обителта, която е сред най-почитаните светини на Българската православна църква.

Тържествена Света литургия и водосвет ще бъдат отслужени за храмовия празник на Дряновския манастир, който в различни периоди от своята вековна история е бил духовен, книжовен и бунтовнически център. Дошлите да почетат светинята ще получат и от благословения курбан.

Освен да запалят свещ и да се помолят, миряните могат да разгледат и експозицията, представяща епичните битки в обителта по време на Априлското въстание. За историческото минало свидетелстват и дупките от турски шрапнели в зидовете на храма, съзнателно оставени, за да не забравяме миналото.Дряновският манастир, чийто патрон е Св. Архангел Михаил, е сред националните туристически обекти и отправна точка за едни от най- посещаваните забележителности в района.