Със заупокойни панихиди и военни почести на Архангелова задушница във всички гарнизони на страната бе отдадена признателност на българските воини, загинали за Родината, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Почетена бе паметта на военнослужещите, загинали във войните за национално освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Заупокойна панихида беше отслужена по повод Архангелова задушница във Военния мавзолей - костница на Централните софийски гробища.

На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Панихидата беше отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Венци в памет на загиналите воини във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време бяха поднесени от името на президента, министър-председателя, вицепремиера Мария Габриел, Народното събрание, Българският Червен кръст и други организации.

Снимка: БТА

Вижте снимки от церемонията >>

В съботния ден преди църковния празник Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден) - 8 ноември, се отбелязва задушница, известна още като "Архангелова задушница", "Рангелова задушница", "Хрангеловото одуше", "голяма задушница", "мъжка задушница". Тя е последната от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. На този ден поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Снимка: БТА
 

В ритуалите в памет на загиналите български военнослужещи, които се проведоха във всички гарнизони в страната, участваха представителни части на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка и висшите военни училища. С църковни служби, поднасяне на венци и цветя и военни ритуали на български военни гробища и паметници зад граница беше почетена паметта на военнослужещите, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

Архангелова задушница беше отбелязана с паметно шествие и панихида в мемориален комплекс "Военно гробище" в Добрич. Шествието се проведе за четвърта поредна година в града. То започна на площад "Свобода" в центъра на Добрич и стигна до "Военно гробище", където отец Велико отслужи панихида за загиналите за свободата на Добруджа.

Военното гробище в Добрич

Снимка: БТА

В шествието се включиха основно представители на Регионален исторически музей - Добрич (РИМ) и Регионален клуб "46 Пехотен добрички полк" към Национално дружество "Традиция", които заедно с Община Добрич са организатори на проявата.

Идеята да бъде възобновено шествието е на "46 Пехотен добрички полк". Подобен поход е организиран в Добрич за първи път през 1917 година за годишнина на боевете от 5-7 септември 1916 г., влезли в историята под името Добричка епопея. Това обясни за БТА историкът Живко Марков, който също участва в шествието. При боевете край Добрич през Първата световна война на това място започват да се погребват войници от всички армии и това го прави уникално за цяла Европа. В него почиват бойци от всички армии, като са погребани без да се спазва някакъв ред. Потвърждават се думите на Дебелянов, че "мъртвият не ни е враг", каза още Живко Марков.

Почит пред паметта на загиналите военни в Шумен

Снимка: БТА

Жителите в Шуменска област отдадоха почит с възпоменателни церемонии пред военните паметници. Венци и цветя бяха поднесени и пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. "Кристал" в областния град. Заупокойна литургия отслужи отец Иван от православния храм "Свети Три Светители".

Пред братската могила-костница, намираща се на територията на стария гробищен парк в Благоевград, бе отслужена панихида, изпълнени военен ритуал и ритуал по полагане на венци и цветя, съобщиха от Областната администрация в Благоевград. Областният управител Мария Димова се поклони пред паметта на десетките хиляди българските бойци, загинали по време на Балканската, Първата световна война, в борбите за национално освобождение и обединение, в операциите за поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.