Собственикът на архитектурното бюро, проектирало съоръжението на Алепу, заяви категорично, че на брега не може да се говори за природа, тъй като тя е била унищожена. Според арх. Ангел Захариев е абсурдно да се твърди, че там няма свлачище.

"Моята мотивация за проекта беше, че природа няма тук, тя беше унищожена от свлачището", заяви арх. Захариев в предаването на bTV "Тази сутрин". Той показа снимка от 2016 година, когато за пръв път е посетил мястото и която, по думите му, ясно показва свлачището, което застрашава брега.

"Да се твърди, че там не е имало свлачище, е абсурдно", категоричен е Захариев, а що се отнася до въпроса дали е свличането на земни маси е изкуствено предизвикано, според него никой няма такъв интерес, особено собствениците на имота.

Конструкцията на плажа е противосвлачищно съоръжение, като такова е било прието от комисията, а неговият вид е бил определен от инвеститора, заяви архитектът и разкри, че са разглеждани и още няколко варианта, сред които и изграждане на голяма стоманобетонна стена.

От самото начало проектът на Алепу е бил за курортно селище и никой не го е крил, заяви Захариев. Този процес е започнал много отдавна с промяната на статута на земята и включването и в подробния устройствен план.

Ангел Захариев е категоричен, че неговият бизнес няма нищо общо със съпругата му - Екатерина Захариева, която е външен министър в правителството на Бойко Борисов.

"Аз не ѝ се меся във външната политика, тя не ми се меси в работата", заяви Захариев, който отбеляза, че двамата са заедно много преди тя да стане външен министър и не получава бизнес поръчки за проекти по политическа линия с протекции от властта.

В страната има 5-6 архитектурни бюра, които могат да правят такива сложни проекти, и едно от тях е моето, каза Захариев.