Причина за това са коментари на Василев по време на ареста на Николай Цонев. Във видеозапис, разпространен от вътрешното министерство, се чува как обвинителят казва на бившия министър -  "Ти си абсолютен престъпник, на колене!". Пред БНТ Роман Василев се извини за думите си. "Искрено съжалявам за неуместната реакция, независимо от фактите и обстоятелствата няма оправдание", каза Василев. Той не е отговорил на въпроса дали разпространението на видеото от МВР е било съгласувано с прокуратурата.
"Ръководството на прокуратурата реагира много остро, очаквам след празниците да бъда наказан. Работата ми по делото е неуместна при тези обстоятелства", каза още Василев.

Той  заяви, че в първия работен ден след празниците ще си направи отвод по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, действащия съдия от софийски градски съд Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Това е и една от причините той да не се яви днес в Съдебната палата, където се гледа на мярката за неотклонение на тримата задържани  в четвъртък -  ексминисър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия служител на финансовото министерство Тенчо Попов. Днес на тримата изтича наложеното им 72-часово задържане.

Не е изключено Етичната комисия към ВСС също да се заеме със случая на Роман Василев, научи още  БТА от запознати.

„Прокурорът Роман Василев не бива да говори такива неща, защото той е господар на всичко, което се случва - от ареста до искането на мярка”, коментира премиерът Бойко Борисов по случая с Роман Василев, предаде "Фокус". Министър-председателят изтъкна още,че полицията се е справила перфектно при последните арести, свързани с Цонев,Сантиров и Попов. В отговор на журналистически въпрос, след откриването на Световното първенство по мотоциклетизъм край Севлиево, министър-председателят препоръча да не бъдем толкова състрадателни към хората, които са нанесли огромни щети на държавата. По думите му когато при него идват майки с деца или онкоболни му е по-мъчно за тях, отколкото за арестуваните по време на акциите.

Адвокатът на бившия военен министър Николай Цонев Васил Василев ще сезира ВСС и главния прокурор за поведението на заместник градския прокурор на София Роман Василев при задържането на клиента му за евентуално търсене на наказателна отговорност. Това съобщи самия адвокат Васил Василев. По думите му е естествено Роман Василев да си направи отвод като наблюдаващ прокурор по делото. По повод извинението на Роман Василев адвокатът каза: „Единственото, което можем да кажем за извинението му е, че сме го чули, но то няма да ни спре да продължим да защитаваме правата на клиентите си”. Адвокатът каза още, че приложените СРС-та по делото не би трябвало да се ползват за засекретяването му, тъй като „игри и закачки не може да са държавна тайна”. Василев уточни, че десетте приложени тома по делото са базирани на СРС-та.

  В 17.00 часа СГС ще се произнесе с решението си дали Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов да останат в ареста. Близо час и половина защитниците, прокуратурата и обвиняемите излагаха доводите си пред съда. Заседанието се води при закрита врати заради използваните СРС-та.
Цонев, Сантиров и Попов  са обвинени в предлагането на подкуп на следовател от Националната следствена служба, който е водил досъдебно производство срещу бившия военен министър за търг за информационна система за Министерството на отбраната.

Вижте снимки от Цонев в съда