Пачелиев е обвинен в заплашване, за да принуди полицейски служители да не извършат действие по служба и в държане на взривни вещества, оръжия и боеприпаси без разрешително. 

На 19 февруари в с. Орешник, община Тополовград, 35-годишният бивш легионер  употребил заплашване, възпроизвеждайки изстрел във въздуха с огнестрелно оръжие и насочвайки го към полицейски служител, с цел да принуди него, колегите му и кмета на селото, да пропуснат да снемат сведения от обвиняемия и да му съставят протокол за предупреждение.

Иван Пачелиев е обвинен и за това, че по същото време и на същото място държал взривни вещества, оръжия и боеприпаси - 3 ръчни гранати, барут, възпламенители, запалка за ръчна граната, 4 пушки и боеприпаси за тях, без да има надлежно разрешително за това.

Според прокурора е налице обосновано предположение за това, че Иван Пачелиев е извършил престъпленията, за които е обвинен. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че обвиняемият може да се укрие или да извърши ново престъпление.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража Иван Пачелиев Определението на Районен съд – Тополовград подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Ямбол.

Дир.бг припомня, че при двудневния следствен експеримент в двора на Пачелиев не бяха открити мини, както се предполагаше. 

Единственият, пред който Иван Пачелиев говори след задържането, е служебният му адвокат Митко Краев. Пред защитника си бившият легионер заявил, че не познавал полицаите и това го изнервило. В присъствието на служебния си защитник Иван Пачелиев е заявил, че не е стрелял срещу органите на реда, а е произвел неволен изстрел. Пред адвокат Митко Краев той е заявил, че дошлите да му връчат разпореждането са се държали некоректно и се е почувствал засегнат.