17-годишният Мартин Минев се бори да живее, след като безобидна раничка на езика се оказва плоскоклетъчен карцином - изключително рядко срещан при младежи. Шанс за оздравяване и пълноценен живот ще му даде спешната операция в Турция, насрочена за 28 април. Парите обаче не стигат, а семейството има само четири дни да ги осигури.

Всичко започва през февруари. Забавяне на диагностиката, лутане на лекари и бюрокрация скъсяват времето за реакция на родителите. След поставянето на диагнозата се оказва, че у нас няма как след отстраняването на върха на  езика, след това лекарите да направят и реконструкцията. Защото без нея Мартин няма да може да говори, няма да може да се храни нормално, а преглъщането и дишането ще са затруднени, обясняват медиците на родителите.

Такава реконструкция са предложили в болница в Турция и операцията е насрочена след три дни. За целта обаче само за хирургическата интервенция са необходими 54 000 лева. Семейството ги няма и организира спешна дарителска кампания за 100 000 лв. Събраните към понеделник средства са не повече от 9000 лева.

Апелът за помощ отправи майката на Мартин, Йоанна Минева, която разказва цялата одисея около поставянето на диагнозата. В началото ракът е помислен за афта на езика, съответно е било загубено време в мазане с мехлеми. После пък лекар допълнително ги забавил, за да чака сертификата си и да извърши той биопсията.

Други лекари я правят и поставят диагнозата, подават ръка, помагат на семейството да се свърже с техни колеги в Турция и признават, че реконструкция на езика у нас не се прави.

"До този момент Мартин се държеше мъжки, не се е оплаквал от нищо, но след разговора с професор Хакан забелязах, че е замислен и вече леко притеснен. Вечерта даже на шега каза, че е "голям късметлия" на тази възраст само 0,0001% от населението имат такъв вид рак... Сега се подготвяме да пътуваме. Мартин трябва да постъпи в болницата на 27.04, за да го подготвят за операцията. Това е всичко. Надявам се и вярвам, че детето ми ще се справи с трудностите. Силно вярвам в това! За съжалание, не разполагаме с нужната сума за операцията, а вероятно след нея ще има и допълнително лечение. Моля ви от сърце да ни подкрепите с дарение. Разчитаме на вас! Благодаря ви!", пише майката на момчето.

Йоанна Минева се обръща към всеки, който има възможности да помогне на детето й и желае това.

Подкрепете Марти с дарение с карта, PayPal, ApplePay, GooglePay, Revolut или по IBAN:

https://pavelandreev.bg/.../da-spasim-marti-ot-kovarnata...

Банка: Алианц Банк България

IBAN: BG76BUIN95611000711184

BIC: BUINBGSF

Получател: Фондация Павел Андреев

Основание: Дарение за Мартин Минев