Близо 50 хиляди необявени колекции с антики има у нас, съобщиха на семинар в Пловдив заместник-министърът на културата Тодор Чобанов и прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов, предаде Дарик.
След изтичането на амнистията за ценните предмети в частни ръце едва 200 души са обявили, че притежават старинни предмети. Другите са заплашени от затвор до 4 г.
Разследващите обаче обмислят още едно удължаване с 6 месеца на срока за регистрация на колекциите. До края на годината изтича първото 6-месечно удължаваме на срока.

Антимафиотът Володя Велков посочи, че от 2006 г. досега има 47 операции срещу организирани престъпни групи за трафик на антики, които на практика са разбили вътрешния пазар. От началото на годината операциите са вече 22.
През миналата година операциите са били само 9 и това по думите на Велков е показателно. "До миналата година МВР не съществуваше, нямаше синхрон и централна подчиненост, имаше само феодални РДВР-та", коментира Велков. Началото на регистрацията на колекциите от 10 април миналата година довело до бум на иманярството. "Колекционерите" търсели нови предмети, за да могат да ги включат към предметите, които вече притежавали.

Почти всичко, което се намери в страната, се изнася, а вътрешният пазар е почти разрушен, посочиха за пореден път Володя Велков, както и прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов.

Велков обясни, че у нас действат 200-300 иманярски групи, които копаят само по поръчка на клиенти, когато има пазар за предметите. Бандите разполагат с най-съвременна и изключително скъпа техника - 3D-радари на стойност между 25 000 и 50 000 долара всеки. Всяка група си има отговорник, който контактува с горното ниво в иманярската структура - посредниците. Те пък продават предметите на дилъри, които ги изнасят в чужбина и организират аукциони на запад за продажбата им.

Десетина са големите дилъри на български предмети зад граница. Митко Станков - Бузата е сред тях, както и Ангел Филчев Борисов (брата на бившия главен прокурор Никола Филчев) и Ганчо Загорски. Двама има в Мюнхен, петима са общо дилърите в САЩ, Канада има и в Париж, Цюрих, Лондон и Виена. Ново направление е арабския свят, имало трафик и към Австралия.

Основният трафик е през Австрия, което задължително минава през Митко Станков – Бузата, посочи шефът на антимафиотите, отговарящ за антиките, цитиран от "Дневник". Прокурорът пък намекна, че при бягството му от страната преди години, Бузата е бил подпомогнат от тогавашен народен представител. В отговор на въпрос Велков уточни, че става дума за председателят на Партия Либерален конгрес и депутат от Седмото Велико Народно събрание през 1990-91 г. Янко Янков.
Самият Янков пък е кум на бившия главен прокурор Никола Филчев. Има неслучайни случайности, коментира лаконично Велков.

Проблем има и с трафика и кражбите на редки икони и картини в музеите, като едва 10% от тях са снимани и документирани и могат да бъдат разпознати и върнати при кражба.

Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов обясни, че Царевец и Асеновата крепост били без акт за собственост на държавата от десетилетия. Така в тях не можело да се инвестират средства.