Ще заведа дело за клевета, защото се правят опити за намеса на моето име и името на институцията във връзка с евентуални криминални деяния. Това се посочва в позиция на министъра на туризма Николина Ангелкова, изпратена до медиите, по повод твърдение на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, че се "опитват да го сплашат, след като е казал, че управлението на Ангелкова дава туризма у нас на мутрите".

По-рано той обяви, че маскирани и въоръжени са опитали да влязат в къщата му до Евксиноград снощи. Според него целта е била сплашване, тъй като преди два дни дал много остро интервю, в което основният акцент бил начинът, по който се управлява туризмът от Ангелкова и хората около нея, които предоставяли индустрията в ръцете на мутрите.

"Подобни връзки са абсолютно безпочвени. Не искам да мисля, че това е част от сценарий, но обръщам внимание, че такива послания и сигнали от дестинация България могат да повлияят изключително негативно на българския туризъм", се посочва още в позицията на Николина Ангелкова.

Бранимир Ботев, който в момента е директор на Европейския институт за стратегии и анализи, обяви още, че ще даде по-късно днес пресконференция, ще информира и всички посолства, защото няма да прости това посегателство върху семейството му.

"Подробно ще разкажа цялата информация, която знам за концесионирането на плажовете", каза още Ботев.

Извадка от критиките на Ботев в интервюто преди два дни: 

"Престанах да вярвам на данните, които ръси Министерството на туризма. Ще вземе да се окаже, че за 4 години, два пъти се е покачил туризмът ни. Това не е вярно. Данните на Николина Ангелкова и световните организации много се разминават. Това е защото управляващите не искат да изведат реална статистика колко хора почиват в България. А това се прави защото тези пари отиват в нечий джоб".

Той  уточни, че е отправил 7 въпроса към Ангелкова, но и думичка не му е отговорено, и предположи, че темата се избягва, тъй като става въпрос за заинтересовани страни.

"Четири години Ангелкова прави безобразия. Най-голям ръст има в градския туризъм. Културно-историческият туризъм дърпа. Но не благодарение на министър Ангелкова. Предстои ни да бъдем изпреварени от Албания и Македония, ако продължаваме така", подчерта бившият зам.-министър.

"В рамките на тези 4 години нищо не се направи за българския туризъм. Публичните богатства на държавата ги даваме на частни концесионери, за да ги използват. Съсипахме българският туристически продукт. Ние почти не ходим на Черноморието си", заключи за финал Бранимир Ботев пред Bulgaria ON AIR.