Анексът към Националния рамков договор е подписан, денят е добър, обединихме се всички. Това единодушно мнение изразиха пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров след съвместна среща с Надзорния съвет на НЗОК.

Стойностите на клиничните пътеки се увеличават с осем процента, а за медико-диагностичните дейности повишението е с 18 на сто, посочи министър Меджидиев. По думите му увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 септември, и ще остане устойчиво и за следващата година.

"Със задна дата, считано от 1 септември, клиничните пътеки се увеличават с 8%, като решението е устойчиво, т.е. остава и за следващата година", посочи министърът. Той припомни, че преди това е имало увеличение на клиничните пътеки със средно 25%. Това означава, че реално увеличението за следващата година ще бъде 33%. По отношение на медико-диагностичните дейности - увеличението е с 18%.

По този начин средствата за настоящата година ще могат да бъдат разпределени по най-прозрачния начин и лечебните заведения да получат съответните заплащания, обясни министърът. По думите му с анекса се определя начинът на разпределение на остатъчните средства и на излишъците, като за целта е приета методиката, предложена от БЛС, за разпределението на икономиите в края на годината. Отразени са и съответните корекции в клинични пътеки, уточни д-р Меджидиев.

"Днес, благодарение на министър Меджидиев, направихме така, че успешно да приключим финансовата година в частта ѝ, свързана с бюджета на НЗОК. Лечебните заведения ще получат средствата, които им се полагат, до края на годината", коментира председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

При приемането на бюджета за следващата година предстоят и разговорите за Националния рамков договор за медицински дейности, който ще важи за следващия тригодишен период. В анекса, подписан днес, е заложено, че новите цени, които ще се договорят за медицинска помощ в рамките на бюджета, който предстои да бъде приет, ще влязат в сила със задна дата от 1 януари, обясни още д-р Маджаров.

В отговор на въпрос дали съсловната организация все още поддържа позицията си да не преговаря за новия тригодишен рамков договор с това ръководство на Надзорния съвет на НЗОК д-р Маджаров посочи, че това ще е решение на Управителния съвет на БЛС. За следващия рамков договор ще говорим, когато направим разбор на предложение, направено ни днес от НЗОК, в което се съдържат много неприемливи за нас неща и са връщане назад, добави той. "Въпреки постигнатата договореност, на фона на постъпилите предложения от страна на НЗОК за Националния рамков договор 2023-2025, позицията на БЛС що се отнася до преговорния процес по предстоящия рамков договор и исканите оставки остава непроменена", каза още д-р Маджаров. Преди дни ръководството на БЛС изрази мнение, че напуска преговорния процес за следващия тригодишен рамков договор и поиска оставката на управителя на НЗОК и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК. Исканите оставки са "заради закононарушения, които смятаме, че се извършват при прилагането на закони и при прилагането на нормативни документи, какъвто е Националният рамков договор", каза тогава д-р Маджаров.

Ръстът от 8 на сто на цените на клиничните пътеки не е достатъчен, "защото те са функция на това, че нямаме бюджет за следващата година и практически са функция на възможности, които финансово министерство смяташе, че може да направи", коментира още той.

Анексът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.

По-рано днес министър Меджидиев се срещна с Управителния съвет на БЛС и с Надзорния съвет на НЗОК, в сградата на НЗОК. Преди срещата д-р Маджаров каза, че са се отзовали на поканата на министър Меджидиев, защото смятат, че институцията Министерство на здравеопазването трябва да се уважава. Вярваме, че медиаторската роля на МЗ би помогнала да се излезе от тази ситуация, добави той.