По случай 140-та годишнина на българските Военноморски сили американският разрушител "Портър" (USS Porter) от състава на ВМС на САЩ ще бъде на посещение във Варна от 9 до 11 август 2019 година.

Вижте снимки на разрушителя >>>

Командир на кораба е капитан ІІ ранг Крейг Трент. Бойният кораб освен това извършва рутинна операция по патрулиране с цел поддържане на сигурността в акваторията на Черно море, както и за подобряване на комбинираната готовност и военноморските способности със съюзници и партньори в НАТО в региона.

Разрушителят "Портър" е от клас "Арли Бърк". Любопитен факт е, че именно от "Портър" са изстреляни няколко десетки крилати ракети "Томахоук" по сирийската авиобаза "Шайрат" през 2017 г. Атаката идва в отговор на употреба на химическо оръжие в град Хан Шейхун. Вашингтон обвинява за това правителствените сили на Сирия. Президентът на арабската страна Башар Асад от своя страна отвръща, че химическата атака е "100 процентова фабрикация на САЩ", която е в полза на воюващите против правителството.

Освен с крилати ракети, "Портър" е въоръжен с антибалистичните ракети RIM-161 Standard Missile 3. Те са част от противоракетният щит на САЩ, но са и антисателитно оръжие. Преди около 10 години САЩ използват именно RIM-161 Standard Missile 3, за да унищожат дефектен свой апарат в орбита, доказвайки своите военни възможности в Космоса.

Във въоръжението на разрушителят "Портър" влизат още противокорабни ракети, няколко оръдия и торпеда.