Забраната беше наложена на фона на кампания за ограничаване на консумацията на алкохол от мюсюлманите в Малайзия. Манекенка мюсюлманка беше осъдена на 6 удара с пръчка, защото пила бира на обществено място, но в началото на тази седмица властите преразгледаха наказанието. Забранена беше продажбата на дребно на алкохол в един от централните щати.
"Блек айд пийс" ще изнесат концерта си на 25 септември в увеселителен парк край столицата Куала Лумпур. Събитието е част от световното турне по случай 250-ия рожден ден на първата пивоварна на бирата в Дъблин, което включва още четири концерта, допълва агенцията, цитирана от bTV.
На официалния уебсайт на концерта в Малайзия пише: "Купонът е само за немюсюлмани над 18-годишна възраст". Досега концертите на поп изпълнители в Малайзия, включително на "Блек айд пийс" през 2007 г., бяха отворени за мюсюлмани.
"Мюсюлманите не могат да присъстват. Другите могат да отидат и да се забавляват", заяви представителка на министерството на информацията. Тя добави, че в противен случай събитието нямало изобщо да се състои, тъй като правителствени разпоредби забраняват на алкохолни компании да организират концерти.
Властите направиха изключение с надеждата събитието да подпомогне туризма, заяви представителката на министерството, която пожела анонимност, тъй като не е упълномощена да прави публични изказвания. По думите й бирата няма право да използва логото си в рекламни материали за концерта.
През последните години консервативни малайци организираха протести срещу концертите на Гуен Стефани и Аврил Лавин, тъй като смятаха стила им на обличане за неприличен. Изпълнителките бяха принудени да облекат дрехи, които прикриваха прелестите им.