Магистратите потвърдиха, че няма организирана престъпна група "Октопод" от 8 души, както твърди обвинението и за чийто бос бе сочен Алексей Петров. Според съда - има организирана престъпна група само от трима души - Марчело Джотолов, Алексей Петров и Антон Петров. Съдиите обаче постановиха, че доказателственият материал е противоречив и води до разколебаване на предположенията за извършване на престъпни деяния от такава група.
Няма и достатъчно данни за разгласяване на информация, която е била държавна тайна, решиха още магистратите, предаде "Фокус".

Апелативният съд счете, че високата обществена опасност на деянията, в които Петров е обвинен, не е със същия интензитет, както е бил при първоначалното му задържане. Съдът реши и че няма опасност той да извърши ново престъпление и определи като адекватна мярка домашният арест, което ще му позволи да се лекува.
В мотивите им се казва още, че продължителното задържане в ареста противоречи на принципа за невиновност до доказване на противното. Според  съдиите арестът съдържа и степен на репресия, която се упражнява спрямо лица, които търпят наказание.

От прокуратурата отказаха коментар по решението на САС, преди да се запознаят с мотивите, с които Алексей Петров бе пуснат от ареста, предаде “Фокус”. Пред журналисти говорителят на Софийска градска прокуратура прокурор Маргарита Немска каза, че съдебното определението не подлежи на обжалване. Тя каза още, че мярката домашен арест е втората по ред и по тежест мярка за неотклонение след постоянното задържане под стража. По думите й - делото не е приключило и разследването продължава.

По-рано защитата на Алексей Петров поиска по-лека мярка за неотклонение именно с мотива, че съдът определи, че няма "Октопод", срещу което дори прокуратурата не възрази.
Адвокатите настояха още за мярка, адекватна на здравословното му състояние, така че той да може да се лекува.

Прокуратурата на свой ред поиска защитата на Алексей Петров да посочи болница, в която той ще се лекува. Той може да демонстрира арогантно поведение и да осуети разследването срещу него като влияе на свидетели, ако бъде пуснат от ареста, аргументираха се от държавното обвинение. Стана ясно още, че разследването по обвиненията срещу Петров за рекет и изнудване, както и по обвинението на организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления, все още е в ход и е необходимо време за анализиране на събраните доказателства.

Адвокат Васил Василев каза, че прокуратурата иска да устрои арест на Петров в болницата, което говорело, че се цели задържането му на всяка цена и изолирането му от обществото. Защитата отказа да отговори на писменото питане на прокуратурата къде ще се лекува. Адвокат Ина Лулчева попита съда кой ще плаща охраната, ако той бъде настанен в друга болница извън системата на МВР, особено когато се касае за няколкомесечно лечение.

Според защитата на обвиняемия, това че прокуратурата продължава разследването си, не е основание Петров да бъде задържан вече 8 месеца. В нито едно от дружествата, в които са извършени проверки от прокуратурата, няма негово участие, както няма и данни за връзката му с тези дружества, заяви адвокатът. Според защитата в последните 20 години у нас няма случай, в който един човек да бъде задържан по обвинения за извършени престъпления от преди 12 години.

Пред апелативните съдии Петров каза, че за първи път не му се налага да доказва, че не е „октопод" на прехода.
"Изфабрикуваният "октопод" трябваше да обслужи определени интереси и да бъде отклонено вниманието от истинския. Той доваби, че срещу него е впрегната машина за фабрикуване на доказателства.
"Не съм рекетьор от 90-те години на миналия век, което се знае включително и от министър-председателя Бойко Борисов, а един от малкото, които през годините на силовите групировки, си е позволил да им се опълчи", коментира по късно пред  журналисти бившия съветник в ДАНС.
Той допълни, че срещу него се използват методи от друга епоха, които да оправдаят ареста му.

Миналата седмица Софийският градски съд остави Петров в ареста, въпреки петорна медицинска експертиза, според която има опасност за живота му, ако той не претърпи три неотложни операции - на ставите, на дискова херния и на сливиците.
Той остана в килията при едно условие, поставено от съда, да му осигури лечение в едно от определените здравни заведения – "Пирогов”, ВМА, „Свети Иван Рилски” и „Токуда”, където Петров да получи адекватна медицинска грижа.