Основните проблеми идват от природната стихия, а не са в резултат на човешки грешки. Това каза пред журналисти в Монтана министър-председателят акад. Николай Денков по повод нанесените от поройните дъждове щети. По думите му в областта през последните дни са паднали валежи два до четири пъти повече от месечната норма. Това е много силна концентрация на обилни валежи за кратко време и всъщност това създава проблема. За разлика от други случаи, благодарение на добрата координация на институциите, кметовете, областните управители, са преодолени много сериозни рискове. Можеше да изпаднем в ситуация, при която да броим човешки животи, коментира Денков, цитиран от БТА.

Но по всичко изглежда, че критичният период е преминат, каза по-рано при посещението си във Враца - друга пострадала област, акад. Денков.

В Монтана министър-председателят потвърди това, което каза и след заседанието на областния кризисен щаб във Враца: първата реакция на институциите е била добре координирана - на областната управа, кметовете, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", военните. Според премиера това е позволило да не се стигне до някакви по-сериозни ситуации и най-тежкият период да бъде овладян. В заседанието участваха кметове от област Враца, ръководители и представители на институциите, имащи отношение към създалата се критична обстановка след поройните валежи във Врачанско.

 

По думите на акад. Денков е важно, че непосредствената опасност и рисковете намаляват. "Сега трябва да се внимава за населените места по поречията на реките като град Мизия, където водите ще се оттичат известно време. Но по всичко изглежда, че критичният период е преминат", посочи акад. Денков.

Той обясни, че два са били най-критичните моменти през тези няколко дни. Първият е бил в началото, когато е трябвало да се реагира бързо, за да не бъдат залети къщите на хората. Вторият е бил снощи, когато е трябвало да се избере дали да започне изпускане на води от яз. "Огоста" с ясното съзнание, че това ще доведе до наводнение в по-долната част на реката. Министър-председателят обясни, че язовирът ще продължи да бъде изпускан и през следващите дни, защото все още се оттичат водите от по-високите части в планината, но има уверение, че нивото надолу ще се запази или ще започне да спада.

"Това, което обсъждахме е периодът през следващите няколко дни. От една страна са заявките на хората, там където има увредени уреди, където има повреди в жилищата, да се опишат и да се задвижи този механизъм, който върви по линия на Министерството на труда и социалната политика, така че максимално бързо до края на месец юни да се изплатят компенсации. Като, разбира се, се внимава с всички контролни механизми да не случат злоупотреби", обясни акад. Денков.

Какво предстои

Нова методика ще осигури прозрачност и справедливост при финансирането на проекти по превенция срещу бедствия, съобщи Министерският съвет след срещите на премиера във Враца и Монтана. Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с кметовете на общините, пострадали от наводненията през изминалите седмици. Министър Калин Стоянов ръководи Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която в най-кратки срокове трябва да отпусне средства за възстановяване на щетите.

Акад. Денков открои четири линии, по които могат хората с повредено имущество да получат подкрепа.

  • Описание на щетите, за които хората могат да получат средства до три пъти линията на бедност, което съответства на 1512 лв. максимална помощ.
  • Подкрепа за повредени уреди, като общата сума тук може да стигне до 2500 лв., но трябва да се внимава да бъдат реални средства, предупреди Николай Денков и допълни, че двете линии не са алтернатива, а едната помощ допълва другата.
  • Вдигане капацитета на услугата "Топъл обяд", за да се осигури безплатен обяд на хората, чиито кухни са залети и нямат електроуреди.
  • Подкрепа чрез Агенцията по заетостта - наемане на хора, "които да се включат в почистването на улиците, на дворовете, тъй като на военните не им е това работата. Те се включиха в най-тежкия момент и вероятно ще се изтеглят още утре", каза акад. Денков.

Премиерът обясни, че успоредно с помощта към пострадалите хора трябва да се придвижи и процесът за възстановяване на повредените мостове и улична настилка. По думите на акад. Денков още утре ще започнат първите срещи на министъра на вътрешните работи, който е ръководител на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да се започне с подготовката на проектите. Целта е максимално бързо да се възстанови самата инфраструктура.

"Все още не може да се каже какви средства може да отпусне държавата, нека минат първо оценките за това какви са нуждите. Това, което обсъждахме е, че средствата, които са необходими за почистване, са в сравнително по-скромен размер, но възстановяването на инфраструктурата изисква милиони левове", отбеляз Николай Денков.

"Сега подготвяме и бюджета за 2023 г., без да видим целия разчет, аз не бих искал да говоря с числа, но е ясно, че сме в ситуация, която изисква приоритетно насочване на средства."

По думите на министър-председателя това, което всичките кметове са поставили като проблем е, че като отмине кризисната ситуация се изпуска възможността да се работи регулярно - да се почистват коритата, да се изграждат диги там, където е необходимо. "Поех ангажимент да видим как да го структурираме този въпрос, за да имаме регулярна работа, а не като стане кризата и тогава да си казваме "защо не го направихме". Имаше много оплаквания за това, че от предишни наводнения 2014 г., 2021 г. по тази регулярна работа нищо не е направено", коментира акад. Денков.

Министър-председателят видя пораженията върху инфраструктурата в с. Хайредин, както и последиците от бедствието в наводнена местна кравеферма. Заради планирано изпускане на язовир Огоста снощи там са били превантивно евакуирани обитателите на девет къщи, а също така стада със селскостопански животни. Днес вече всички са отново в домовете си.