През май е имало два случая на деца с фрактури по време на учебни занятия, за които МОН не е било информирано, сочи проверка на просветното министерство.

Първият инцидент стана на 9 май. Тогава седмокласник преби петокласник заради спор, започнал онлайн. Пострадалото момче прекара три дни в болница. След инцидента родители се възмутиха от действията на директорката на училището Виолета Игова и я обвиниха в опит за прикриване на собствената некомпетентност.

Вторият инцидент е станал на 5 юни група. Седмокласници нападаг свой съученик след часовете в училищния двор, но благодарение на монтираните камери, учители и охранители излизат и разтървават момчетата.

От Министерството на образованието и науката (МОН) заявиха, че след извършена проверка по случая се е стигнало до заключението, че ръководството е неглижирало проявите на агресия и задължението си да подаде сигнал до съответните институции.

"Констатирани бяха нарушения при организацията на целия учебен процес и преди всичко при задълженията на директорката по прилагане на механизма за противодействие на училищния тормоз, както и занижен контрол", каза експертът в МОН Румен Вангелов пред bTV.

На въпрос дали става въпрос за прикриване, той посочи, че това е неизпълнение на заповед на министъра, според която инциденти трябва да се докладват в едночасов срок на Регионалното управлението по образование (РУО), и неглижиране на проблема.

При проверка на амбулаторните дневници на училището е установено, че през май е имало два случая на деца с фрактури по време на учебни занятия, за които Министерството също не е било информирано, каза още Вангелов.

Наказание се налага, когато се установи безспорна вина на служителя, добави той.

По думите му началникът на РУО в София трябва да вземе решението дали Игова да бъде наказана.

"Притеснен съм от това, което се случва. Проверката на МОН доказа нашите притеснения, че в училището не се спазва нормативната уредба, има опити за прикриване на случаи и това е довело до рецидив на насилие", коментира Стоил Яков, родител на ученик в 38-мо ОУ.

"Не съм доволна от чутото, защото няма никакви ефективни наказания за никого. Ситуацията се влошава", коментира Стефка Йорданова, майката на пострадалия петокласник.

"Липсата на ред и правила правят всички деца жертви", добави Яков.

Други родители също посочиха, че не получават отговор на въпросите си.

Според родители в училището имало група от седмокласници, които оказвали натиск и агресия върху по-малките. В тази група бил и синът на президента Румен Радев, казаха родители пред камерата на bTV.

Тази група е поощрявана и е нормално да продължава да действа по същия начин - това ръководство ѝ е позволило да се чувства безнаказана, а сега отново чуваме, че няма да се вземат конкретни мерки, коментираха още родителите.

"Какво трябва да се случи, за да се сложи край на едно такова безхаберно, некомпетентно и неадекватно управление?", попита Яков.

В четвъртък президентът Радев даде интервю за bTV, в което коментира и този случай по следния начин: "Това е пример за мерзкото сливане на политика с медийни олигарси, за мерзкото очерняне на политици, което този път бе насочено към президента. Благодаря на г-жа Игова, че открито доказа, че моят син няма нищо общо с този проблем", каза Румен Радев.

Прокуратурата проверява втория инцидент

Последният случай на детска агресия в 38 ОУ ще бъда докладван на Прокуратурата с оглед на преценката, дали има извършено престъпление. Това каза пред журналисти директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов.

Директорката на училището е подала сигнал в полицията. Служителите на СДВР са установили участниците в случая.

"Извикан е и потърпевшият, както и родителите на извършителите. Те всички са предупредени. Наши колеги от Детска педагогическа стая са изнесли беседа в класа. Извършва се допълнителна проверка, след като са установени всички участници в инцидента и им бъдат снети сведения, случаят ще бъда докладван на Прокуратурата с оглед на преценката, дали има извършено престъпление”, посочи ст. комисар Иванов.