Иск за извънсъдебно споразумение и обезщетение в размер на 300 000 лева е внесъл тази сутрин в деловодството на АГ "Шейново" адвокатът на едната родилка, чието бебе бе разменено с друго след ражданията, съобщи bTV.

Документът е от Севда Михайлова, а защитникът й Тодор Мангъров е успял да го входира. 

"Депозирахме искането за извънсъдебно споразумение с болницата за 300 000 лева. Целта е парите да отидат при майката и близките ѝ", заяви адвокатът. Според него тревогите на жената продължават и след размяната, която бе осъществена на 13 януари - деня, в който момиченцата станаха на 4 месеца.

"Севда много тежко преживява нещата. Тя имаше съмнения и колебания дали иска да го приеме, да го отглежда, но сега вече мисля, че ще го гледа. Вчера се чухме с нея, така че според мен ще го гледа", добави юристът.

Сега казусът е в ръцете на Столичния общински съвет, защото Столичната община е принципал на болница "Шейново". Въпреки че са от различни политически сили, част от общинските съветници се обединиха в това, че няма да отпуснат пари от бюджета на София без съдебно решение. 

"Първо трябва да изчакаме да мине цялата съдебна процедура", заяви общинският съветник от "Демократична България" Яна Тодоранова.

"В такива случаи компетентен е българския съд", добави зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в СОС Милка Христова.

"Всички ние сме се заклели, ставайки общински съветници, че ще защитаваме интересите на софиянци включително разхода на публичния ресурс", каза председателят на Комисията по здравеопазване в СОС д-р Антон Койчев. 

Ако до 10 дни няма развитие по казуса, адвокат Тодор Мангъров ще внесе исковата си молба в Софийския градски съд.

"Очаквах това нещо да се случи, това обаче не е много добре за болницата, тъй като това ще доведе до увеличаване на сумата с лихви. 300 000 лева е исканата сума, а 10% са лихвите за 12 месеца. Поне две години би продължило това дело, което ще доведе до оскъпяване на иска", смята той.

Ако се стигне до съд, делата на двете семейства срещу "Шейново" ще бъдат заведени отделно.