Това съобщиха пред журналисти представители на Изпълнителната агенция за околна среда (ИАОС) при официалното откриването на първата в страната специализирана лаборатория за анализ на ГМО в околната среда, предаде БТА.

Анализ и изследвания ще могат да се правят, както по заявка на регионалните инспекции по околна среда и води, така и на външни възложители. В лабораторията ще се извършва качествен анализ за определяне наличието на генетично изменена ДНК в проби от околна среда, количествен анализ за определяне процента на генетично изменена ДНК в дадена проба, както и анализиране и доказване на генетично изменена ДНК.

В рамките на няколко месеца се очаква пълната акредитация на лабораторията, след получаването й гражданите ще могат да носят проби за изследване срещу заплащане. След този срок ще могат да се налагат и глоби при регистрирането на наличие на ГМО. У нас вече има наложена пълна забрана за отлеждане на ГМО.

Капацитетът на лабораторията е до 96 проби на ден. Резултатите ще бъдат готови до три дни. Необходимите реактиви за анализ ще бъдат доставени до средата на май, каза изпълнителният директор на ИАОС Ваня Григорова.  В лабораторията ще се изследват соя, рапица, царевица, ориз, а на по-късен етап и картофи.

Няма да се тича след всеки подаден сигнал за ГМО, коментира заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Стойността на лабораторията е около един милион лева.  В края на февруари тя беше присъединена към Европейската Мрежа на ГМО лабораториите. Мрежата се състои от 100 национални лаборатории, които представляват 27-те държави - членки на ЕС. Това членство осигурява бързо внедряване на стандартизирани методи за контрол на ГМО в България.