Водач на лек автомобил "Ауди А4" е засечен да шофира със 145 км/час, при ограничение 60 км/час, близо до бензиностанция на главния път Разград - Шумен на 6 август, за което е глобен с 900 лева. Това съобщиха днес от пресцентъра на ОД на МВР - Шумен, по повод 24-часовата специализирана полицейска операция на територията на областната дирекция, във връзка с Европейския ден без загинали на пътя.

Водач на лек автомобил "Опел Вектра" пък е бил засечен от камера на улица в село Панайот Волов да шофира със 133 км/час, при разрешени максимални 50 км/час. Наложена му е глоба в размер на 950 лева и е лишен от правото да управлява моторно превозно средство за три месеца.

Данните са за установените най-големи нарушения на скоростта в и извън населено място през летните месеци в Шуменско. Дългогодишните анализи на пътно-транспортната обстановка показват, че основна причина за настъпването на тежки пътни инциденти е превишената и несъобразена скорост, допълват от пресцентъра на ОД на МВР.

В последния работен ден на миналата седмица и двата почивни дни полицейските екипи са проверили 15 575 моторни превозни средства и 19 962 души в страната. Издадени са 5134 фиша, 2247 акта за установени административни нарушения, констатирани са 6542 случая на превишена скорост и са издадени 369 заповеди за принудителни административни мерки, съобщиха от МВР.

Отнети са 173 свидетелства за управление на МПС по причина неплатени задължения по ЗДвП. По време на осъществените проверки на място на гражданите са връчени общо 789 електронни фиша.