Пациентите, които са с потвърдена коронавирус инфекция, вече са 81. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА.

Има разширяване в точките в страната - вече има пациент в Ловеч, в Перник - двама, иначе основно са съсредоточени в София, както и Плевен, Габрово, Варна, има и пациент под наблюдение в Лом. Два случая са се потвърдили и от Благоевград.

"Три случая имат генерична връзка с Банско. Един е работил на лифта, другият е хазяинът и един е бил ски учител. Това е потвърдената информация. От Стара Загора няма още информация, а общият брой на пробите, които са направени в България за денонощие са над 250", заяви Мутафчийски.

Шефът на ВМА поясни, че един от новите случаи в столицата е в болница "Софиямед". Пред лечебното заведение има полиция, а самото то е под карантина. Състоянието на болния е стабилно.

"Състоянието на настанения в "Софиямед" е стабилно, той е с едностранна пневмония и остава под карантина в болницата. Състоянието на новите заразени с коронавирус е средно тежко, нямаме изявено тежко състояние - всичките са средно тежко състояние с минимална симптоматика", обясни проф. Мутафчийски.

В отговор на въпрос за бременните жени и дали бебетата им се раждат здрави, Мутафчийски заяви, че все пак тази коронавирусната инфекция е сравнително нова и все още няма окончателни изводи. Той обеща, че ще бъдат направени консултации с водещи специалисти от тази област.