Президентът Румен Радев проведе среща на "Дондуков" 2 с посланика на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу, съобщиха от прессекратариата на държавния глава. 

Посланик Хайджоу запозна държавния глава с хода на спасителната операция за откриване на изчезналия български алпинист Боян Петров. В нея от китайска страна участват 80 спасители, както и хеликоптери, стана ясно по време на срещата.

По-рано тази сутрин стана ясно, че посолството на Република България в Пекин е информирано в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd., че съгласно плана, общо три хеликоптера (пълно оборудвани за спасителни акции) са излетяли от летище Катманду в 8.30 ч. местно време (Непал). Това съобщи на фейсбук страницата си МВнР тази сутрин.

Два хеликоптера ще извършват спасителната операция. Третият остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на първите два.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на вр. Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.

Министерството на външните работи извърши чудеса тези дни, за да могат да бъдат тези хеликоптери там, подчерта po bTV Радослава Ненова, жената с която Петров живее. Тя напомни, че Непал и Китай имат конфликт помежду си.

Боян Петров изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.