7 медици на Спешна помощ са заразени с коронавирус, стана ясно на брифинг, даден от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област, обясни какво се е случило. Първо се оказва, че служителка е заразена с коронвирус, а след изследване на контактните с нея лица - става ясно, че са заразени още 6-има нейни колеги.

Заразените са двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри. Всички са добре - под домашна карантина.

Заразената е била в Австрия и се е върнала без симптоматика и оплаквания. Все още се установява дали лекарката се е заразила в чужбина или от пациент.

По пътя на нейните контакти в момента се изследват още две лекарки и двама шофьори, на които в момента им се правят тестове във ВМА.

От друга страна трябва да се изследват и всички адреси, които лекарката е посетила.

През нощта се обикалят около 200-220 адреса, което е около 500 за 24 часа, а една линейка може да посещава 10-12 адреса. Прегледите на заразените общо са на около 600 адреса. РЗИ ще ги обследва, обясни д-р Гелев.

Ще трябва да се установи колко от прегледаните на адресите са със симптоми, както и трябва да се изследва целият персонал. За целта ще се използват бързи тестове, които ще се направят със съдействието на ВМА и "Софиямед". От тях ще се поиска целият център за спешна помощ да бъде изследван с тестове PCR, по подобие на депутатите.