63-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт в болница "Д-р Никола Василиев" в Кюстендил, стана донор, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Новата донорска ситуация е реализирана на 5 октомври от медицински екип на лечебното заведение с координатор д-р Андон Арабаджиев. Тя е станала възможна, след като близките на изпадналата в мозъчна смърт пациентка вземат благородното решение да дарят нейните органи и дадат възможност за втори живот на други хора.

Тази нощ медицински екип на Военномедицинската академия трансплантира черния дроб на 54-годишен мъж. Днес предстои обсъждането за избор на реципиенти за бъбречни трансплантации. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

От Министерството на здравеопазването и от агенция "Медицински надзор" поднасят искрени съболезнования към близките на жената и благодарят за хуманния им жест. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От началото на годината до момента са реализирани 17 донорски ситуации.

Българите, чакащи за трансплантация на черен дроб, бъбреци, сърце, бял дроб, тънко черво или панкреас, са общо 849, показват данните от регистъра на агенцията към 4 октомври т.г.