Шестгодишното българско момиченце, чиито родители българи бяха убити на 12 февруари в дома им в Кейптаун, Южна Африка, се прибра в родината благодарение на съвместните усилия на външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Линдиве Сисулу, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Миналата седмица съдът окончателно е разрешил завръщането на детето в България и посланик Стефанов е довел момиченцето у нас.

Днес в Буенос Айрес, където Захариева води делегацията на ЕС за срещата на външните министри от Г-20, тя благодари на г-жа Сисулу за съдействието.

"Това е резултатът, когато повече жени влизат в политиката", коментира пък ръководителката на южноафриканската дипломaция.

Още на 29 март, по време на работното си посещение в Република Южна Африка, вицепремиерът повдигна въпроса за 6-годишното българско момиченце пред своя колега, подчертаха от МВнР.

Екатерина Захариева се срещна със своята колежка от РЮА Линдиве Сисулу

Снимка: Външно министерство

Ангел (Анджело) Димов и съпругата му Незабравка (Неси) Пеева бяха открити простреляни в главите. Нападателите убили и кучето на семейството и взели всички мобилни телефони и компютри, които намерили, съобщиха тогава местните медии. Дъщеря им Йоана разбрала, че нещо не е наред, когато никой не отишъл да го вземе от занималня.

Преди време Анджело е бил обвинен за измама с кредитни карти. Приятел на семейството разказа, че той прекарвал много време извън Южна Африка. Неси пък имала сладкарска фирма и правела торти за рождени дни и сватби. Приятел на семейството разказва, че Пеева не е общувала с много хора и често напускала събиранията, на които ходила заедно с Анджело, защото "не обичала алкохол и наркотици".