Мирен протест срещу каменна кариера блокира за час и половина пътя към пловдивското село Белащица в събота. Над 300 местни жители и хора от съседните села Марково, Браниполе, Брестник и Гълъбово се обявиха срещу плановете да се разшири терена за добив на скални материaли. Протестът беше подкрепен и от кметовете на населените места.

Инвестиционното намерение на концесионера "Холсим кариерни материали Пловдив" АД е да започне работа на допълнителна площ от 50 дка в района на Калояновите възвишения за още 25 г. Срокът на старата концесия изтича през 2021 г. Хората обаче са категорични, че "Холсим" не е предриел никакви мерки за опазване на здравето на населението и природата в региона. Запрашаване над допустимите норми, постоянен шум от взривовете и опасност от катастрофи тормозят жителите на петте села.

Въпреки ангажиментите си в концесионния договор, от "Холсим" до момента не са предприели мерки за намаляване на вредните последици.

"Напоследък с пълна пара, почти денонощно, се носи шума от три трошачки на пътя. Цинично е да кажеш, че след 17 г. ще се погрижиш за шумоизолацията и намаляване на праховите емисии. Това означава, че те са сигурни, че ще получат следващата концесия", коментират местните. Хората настояват да не се допуска нов договор след изтичане на действащия, както и за проверка на дейността на фирмата.

Кметицата на Белащица Цветанка Читакова е категорична, че ще настоява да се ограничи скоростта на тежките камиони, да се поставят легнали полицаи и да се увеличи броят на патрулките по трасето.

От Политически клуб "Екогласност" са изпратили жалба до енергийното и екоминистерството и Агениця "Пътна инфраструктура", в която ги сезират за нарушенията и опасностите за населението. Председателят на партията Емил Георгиев показа и карта, според която концесионерът е излязал извън рамките на договорения за работа терен. Представител на "Холсим" не присъства на протеста.