5-годишно момченце от Девня успя да избяга от детската градина и в продължение на един час никой не разбра за отсъствието му, съобщи "24 часа".

В понеделник сутринта майката на Мариян - Анка Мариянова оставя детето в детска градина “Детелина”, филиал "Незабравка" около 8 часа. Час по-късно, пътувайки с автомобила си по работа на пътя край гробищния парк в града, забелязва в далечината дребна фигура.

Мъглата беше толкова гъста, че се движех с 30 км/ч. Когато видях фигурата, си помислих, че нечие дете се е загубило и реших да спра, за да му помогна. Какво беше изумлението ми, когато видях моя Мариян. Познах едва когато спрях колата”, разказа тя.

“Беше на повече от половин километър от градината, по пантофи, без яке, тресящо се от студ и с дупки на панталона. Той целият трепереше, беше много стресиран. Разказа ми как са го гонили бездомни кучета и едно го е захапало за панталончето. Показа ми дупки от зъбите”, сподели още Анка.

След като успокоява сина си и го оставя вкъщи при съпруга си, майката се връща в детската градина, където лелите я посрещат с въпроса “Къде е Мариян?”. Били го пуснали до тоалетната, но той не се върнал.

“Това е и моят въпрос”, отговорила вбесената майка и прибрала вещите му. По-късно подала заявление за отписване на детето от заведението.

Анка няма точно обяснение какво точно е накарало малкото дете да тръгне съвсем само в мъгливата зимна утрин по девненските улици, предполага, че нещо го е притеснило. Междувременно вратите на детското заведение не са били заключени - никоя от тях, нито входната, нито вътрешните. Така всяко дете може да излезе когато си поиска.

Директорката на детската градина Радостина Георгиева се извинила за случилото се и помолила майката да не отписва детето. Уверявала я, че случаят няма да се повтори.

Анка Мариянова обаче е непреклонна и иска да не се потулва случаят. Тя самата работи с проблемни деца в местното училище “В. Левски” като образователен медиатор. Майката настоява за строги наказания както за педагогическия екип на четвърта група, така и за директорката на градината.