47-ата поредна вечер на протести в страната с искане за оставката на правителството и главния прокурор. В София остават блокадите с палаткови лагери на три кръстовища - Орлов мост, пл. "Независимост" и Ректората на СУ "Св. Климент Охридски".

С плакати с искане за оставка и "Не на диктатурата" протестът започна спокойно към 19 в триъгълника на властта.

По-рано днес имаше напрежение около блокадата на Софийския университет. Трима мъже, начело с Георги Флоров, контрапротестиращ, събориха палатките с прътове, но часове след това те бяха издигнати отново.

Скрийншот

На триъгълника на властта днес всичко бе спокойно, основната тема бе агресията към палатките на Софийския университет. Затова потестиращите дариха символично бухалки на правителството. Бухалката е символът на управлението на Бойко Борисов, каза Арман Бабикян от организаторите на протеста. По думите му държавата на Борисов се управлява по правото на силата, а хората искат да се управлява със силата на правото.

Затова след мирен протест в триъгълника на властта, протестиращите тръгнаха за подкрепа именно към палатковите лагери в долната част на жълтите павета - на Орлов мост и Софийския университет.

Към 21.30 ч. протестът се изнесе именно там, като на Цариградско шосе имаше и влюбени, които бяха легнали на шосето.

Организаторите призоваха за масов протест на 2 септември, когато се очаква парламентът да проведе първото си заседание след ваканцията.

Скрийншот

В автошествие от Велико Търново до град Килифарево се включиха протестиращи, с настояване за оставка на правителството. Автопоходът е охраняван от полицията.

Участниците в него поеха от голям паркинг в един от кварталите на Велико Търново и преминаха през няколко кръстовища, част от републиканската пътна мрежа.

Целта ни е да покажем, че сме недоволни, не да пречим на хората, каза един от организаторите на протеста - Симеон Коев.

Той посочи, че се обмисля протестните шествия в следващи дни да се насочат към София, Търговище, Габрово и други посоки, с пресечна точка Велико Търново.