На 16 август 1979 година в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира" с девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира".

"Знаме на мира " е организирана по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова

Снимка: БТА

Тя продължава до 25 август 1979 г. Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин патрон е генералният директор на ЮНЕСКО Амаду Махтар М'Боу.

Вижте галерията с уникални снимки от асамблеите "Знаме на мира"

Патрон е генералният директор на ЮНЕСКО Амаду Махтар М'Боу

Снимка: БТА

В първата асамблея през 1979 г. участват 1100 деца от България и 1094 деца от 76 страни, които имат способности в изобразителното изкуство, литературата и музиката. Създаден е Световен детски и младежки парламент.

В последния асамблеен ден, в подножието на Витоша е открит и парковият комплекс „Камбаните“, като символ на асамблеята. В центъра му се издига висока бетонна конструкция от еднакви правоъгълни тела, ориентирани към четирите посоки на света, като в най-високата част на монумента, наподобяваща планетата, са вместени седем камбани – символ на седемте континента. Освен като символ, те са предназначени като акомпаниращи инструменти при концертни изпълнения на основните музикални камбани – 18 на брой, монтирани в основата на пилоните.

Строителството е осъществено за 30 денонощия от строителната бригада на Никола Павлов. След смъртта на Людмила Живкова през 1981 г., в него е вграден барелеф в нейна памет.

Строителството на парковия комплекс "Камбаните" е осъществено за 30 денонощия

Снимка: БТА

Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 години. През 1987 г. ООН удостоява „Знаме на мира“ със званието „Вестител на мира“, а асамблеята от 1988 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави.

Асамблеята от 1988 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави

Снимка: Иван Григоров

Името и девизът на асамблеята са взаимствани от философската система на Николай Рьорих – руски художник и философ. По негова инициатива през 1935 г. във Вашингтон държавите-членки на Панамериканския съюз подписват договор за охрана на художествените и научни учреждения и исторически паметници, наричан още пакт Рьорих. Отличителен знак на договора е Знамето на мира, на което има три червени кръга на бял фон, заобиколени с червена окръжност.

В първата асамблея участват 1100 деца от България и 1094 деца от 76 страни

Снимка: Иван Григоров

Заради „Знаме на мира“ в България гостуват Ленард Бърнстейн, Херберт фон Караян, Джани Родари и др.

На 30 август 1990 година България прекратява международното детско движение „Знаме на мира“, като прекъсва международните контакти (закрити са изградените 18 чуждестранни структури „Знаме на мира“) и закрива координационния му блок в София – Център „Знаме на мира“. През 1999 година, Евгения Живкова се опитва да възроди детската асамблея, но неуспешно.

През 1999 година, Евгения Живкова се опитва да възроди детската асамблея, но неуспешно

Снимка: БТА