Официална церемония по предаване и приемане на отговорностите между 36-ти и 37-и български контингенти, участващи в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" и награждаване на отличени военнослужещи се проведе в лагера на българския контингент на летище Кандахар в Афганистан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Със заповед на командира на Националния поддържащ елемент на САЩ в Афганистан генерал-майор Андрюс Попас бяха наградени с "Бронзова звезда" командирът на 36-ти контингент полковник Веселин Василев, щабният офицер от състава на контингента подполковник Димитър Димитров, командирът на екипа от съветници подполковник Любомир Маринов и главният сержант на 36-тия контингент старшина Петър Симеонов. Българските военнослужещи от състава на 36-ти контингент бяха наградени с награден знак на НАТО за участие в мисията "Решителна подкрепа".

За подкрепата и поддръжката на българските контингенти и за приноса в опазването и поддържането на мира и сигурността в света със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бяха отличени ръководители на структури от Командването за тренировка, обучение, подпомагане и съветване - Юг в Кандахар.

Актът за сдаване и приемане на правомощията между командира на 36-ти контингент полковник Веселин Василев и командира на 37-и контингент полковник Митко Димитров беше подписан в присъствието на председателя на комисията по сдаване и приемане полковник Христо Христов - началник на отдел "Операции" в Съвместното командване на силите. В церемонията участваха командирът на Командването за тренировка, обучение, подпомагане и съветване-Юг в Кандахар бригаден генерал Джон Шанахан, заместник-командирът на Командването и командир на база "Летище Кандахар" полковник Паул Ларсон и представители на коалиционните партньори, участващи в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".