Общо 2331 училища в страната отварят врати, за да посрещнат учениците си на 16 септември. До момента в тях са записани над 58 000 първокласници, като общо децата от подготвителните групи в училищата и учениците от първи до дванадесети клас са над 720 000. В детските градини и в училищата ще работят над 92 000 учители и специалисти, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще открие новата учебна година в две български училища. Той ще посети 122-ро иновативно Основно училище (ОУ) "Николай Лилиев" в София в 9:30 ч. и ОУ "Христо Смирненски" в град Раковски, в 14:30 ч. в първия учебен ден. В столичното училище учениците ще имат обновена спортна база, а в Раковски през лятната ваканция е изграден нов учебен корпус със средства от МОН.

През новата учебна година в 396 неделни училища в 43 държави ще се изучава български език и литература, история и география на България, и ще се реализират проекти, свързани с българската история и култура.

Голямата новина за тази учебна година е, че за първи път са осигурени безплатни общообразователни учебници за децата от VIII до XII клас за 2024-2025 учебна година. Държавата предвиди 93 милиона лева за тях. До този момент безплатни бяха само за ученици до VII клас. За безвъзмездно ползване ще се предоставят учебници по всички общообразователни учебни предмети, както и по религия, майчин език и хореография. В тях се включват също така и учебниците по чужд език. В края на учебната година предоставените учебници от държавата трябва да бъдат върнати в запазен вид. В противен случай родителите са длъжни да закупят нов. Учебниците ще се използват по три години до тяхната подмяна. Прогнозите са от безплатните учебници да се възползват около 303 000 ученици от 8. до 12. клас.